Младата кръв помага да се мисли по-добре и …подмладява

Според слуховете  в последните си години севернокорейският диктатор Ким Чен Ир, за да забави своето стареене, си е  инжектирал кръв, взета от млади  хора (някои казват – от  млади девици).

Дори ако това е приказка, този, който го е измислил, не е твърде далеч от истината: младата кръв всъщност може да спре стареенето и дори да  обърне процеса  обратно – ако не за цялото тяло, то поне за мозъка.

Преди една година  изследователи от Станфордския университет (САЩ) вече съобщиха, че младата  кръв стимулира неврогенезата в мозъка на възрастните животни, а старата влошава при младите  паметта и обучаемостта. И сега, по време на годишната конференция на Невробиологичното общество,  изследователи съобщиха  нови данни по същата тема.

Този път учените са обърнали повече внимание на по-възрастните животни. Оказва се, че младата кръв, не само стимулира производството на нови неврони в хипокампуса. В старите мишки, приемащи порция кръв от младите си  другари, с 20% се увеличавал броят на междуневронните връзки. А колкото са  по-разнообразни връзките между невроните    както е известно, толкова по-добри са когнитивните функции и като цяло на мозъка.

Учените взели кръв от двумесечни мишки, отделяли плазмата и я  инжектирали на  двугодишни животни.  Инжектираният обем  бил  само 5% от общия обем на кръвта. Тогава мишките били поставени в лабиринт с водата, където те трябвало да намерят убежище – плаваща платформа. Тези, които получавали   млада кръв (или по-точно, млада плазма),  проявявали интелигентност, типична за  4 – 6-месечни мишки и бързо научавали къде е сушата. Обикновените мишки  се държали като нормални  –  често грешали и не можели  да си спомнят  къде да отидат.

Авторите говорят  за някои активни вещества в кръвта, чиято концентрация намалява с възрастта. Въвеждането на нова кръв може да увеличи съдържанието им и да  подпомага работата на тъкани и органи (малко вероятно е това да се  ограничава само  до   мозъка). Но  кои и какви са тези  активни  вещества,  изследователите все още не могат да кажат.

Това, обаче, не е пречка самите учени още сега да предлагат своеобразна профилактика  на стареенето –  40 – и 50-годишни мъже от време на време да получават известно количество млада кръв. (И тук може  да се отбележи, че подобна практика не само ще доведе до промени в медицината, но и до напълно непознати  социални и културни явления, описанието на които   все още се практикува  от автори  на детективска фантастика и вампиро-готически романи).

Източник: „Кориере дела сера“

Related Posts

One thought on “Младата кръв помага да се мисли по-добре и …подмладява

  1. Та това бях го чул преди 20 години за покойния вече Тодор Живков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *