Фази на светлината се движат по-бързо от нея

Учените са създали нанооптично устройство, в което фаза  на светлината с определена дължина на вълната,  може да се разпространява мигновено, пише  Physical.

Микроскопичната структура е изработена от силициев диоксид и представлява светлина камера във формата на паралелепипед. Отвън е покрита с непрозрачно  сребро. Камерата е с дължина две хиляди нанометра и дебелина 85 нанометра. Различни версии на устройството имат различни ширини – от 120 до 400 нанометра.

Поради липсата на достатъчно миниатюрни източници, светлина е трябвало да бъде произведена чрез облъчване със сноп електрони na подложка в единия край на устройството. Авторите наблюдавали необичайно явление – за някои (определени от ширината на камерата) дължини на светлинната вълна, нейната фаза се разпространявала мигновено – по-бързо от скоростта на светлината.

 

Опростено, механизмът на това явление може да се опише по следния начин. Вълната, попадайки в такава камера се отразява от отсрещната стена и се наслагва върху себе си, което води до образуването на ивици на интерференция. При определена дължина на вълната, ширината на камерата може  да се подбере така, че ивиците да се слеят в еднo. В този случай, фазата на светлината в определент момент oт  времето в камерата винаги ще бъде една и съща, което е еквивалентно на мигновено разпространение.

Авторите подчертават, че това не нарушава  фундаменталната забрана за прехвърляне на енергия и информация по-бързо от скоростта на светлината. В този случай не става дума за скоростта на светлинната енергия, а за движението на нейната фаза, което може да бъде всякакво (аналогично на скоростта на движение на “слънчевото зайче”).

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *