В Япония изобретиха апарат, управляван от силата на мисълта

 Само със силата на мисълта си,  човек вече може да управлява определени устройства, без да се налага да се движи.

По време на експеримента, наречен Network Brain Machine Interface, за човек било достатъчно да си представи  движенията, които той прави с дясната или лявата ръка, за да се осъществи мисълта му в реано действие.

Апарат  за управление на предмети с мисъл, е изобретен от учени от японската компания ATR в Киото, Япония. Устройството представлява шапка  с кабели и сензори, които отчитат и най-малките  колебания в кръвоносната система и мозъчните импулси.

По време на експеримента, само със силата на своята мисъл, без да мърда, човек може да задвижи  инвалидна количка в желаната посока, да дръпне  завесата, да включи или изключи телевизора и да пусне осветлението в стаята.

Информацията с  импулсите от мозъка се отчита от устройството, монтирано в инвалидната количка, а след това постъпва в база данни, където се анализира и откъдето постъпва команда към съответното устройство в стаята, което е оборудвано с устройство за задвижване.

За превръщане на мислите в действия сега са необходими между 6 и 12 секунди, но разработчиците очакват в рамките на три години това да се случва за  една секунда. Точността при изпълнение на мисловните команди е  от порядъка на 70-80%.

Според плана на компанията,  през 2020 г. може да започне промишлено производство на устройството. Апаратът трябва да облекчи живота на хора с намалена подвижност, самотните и възрастните.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *