IBM прогнозира появата на слух, зрение, вкус, обоняние и осезание при компютрите

IBM представи поредната си прогноза The Five in Five. В нея компанията определя пет тенденции, които по нейно мнение, ще преобладават в компютърните технологии през следващите пет години.

В списъка The Five in Five за 2012 г. тенденцията  съвпада със списък от чувства, които имат хората. IBM прогнозира, че компютрите ще получат слух, зрение, вкус, обоняние и осезание.

“Слухът” ще даде възможност на компютрите да разшифроват звуците – така, комуналните служби по скърцането на дърветата от вятъра ще бъдат в състояние да определят дали съществува риск от счупване. Телефони надарени с “човешки уши”, ще съставят звуковата картина в места, където се намира  човека. Например, ако устройството определи, че собственикът е на конференция или в киносалон, той самостоятелно ще превключи на безшумен режим.

“Зрението” ще даде на устройството способността да разпознава обекти на снимки и видео. Лекарите ще могат да използват това умение за да разчитат   рентгенографии и томографии, рекламодателите – да определят интересите на потребителите, аварийните служби – за анализ на материали от произшествия.

“Вкус” в изследователския отдел на компанията наричат способността на компютрите да анализират химичния състав на храната и да предлагат рецепти, които са оптимални за индивида от гледна точка на хранителната им ценност.

 

“Обоняние” компютрите ще получат чрез сензори, които, например, ще анализират издишания въздух от човека за да правят изводи за евентуална болест.

“Осезанието” ще позволи на вашия компютър или мобилен телефон, за да предава  текстурата на обекта, който в момента е на друго място, като се използват, например, вибрациите на екрана. Технологията може да се използва в интернет търговията: купувачът може да “почувства” тъканта на дрехата, преди да я поръча.

Прогнозата The Five in Five на IBM се прави ежегодно от 2007 г. насам. Когато я съставят, от компанията се основават на проучване на пазара и собствени разработки. Всяка тенденция се публикува в отделна статия – тя се пише от сътрудник на  IBM, специализиран в научните изследвания в тази област.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *