„Клонирането на хора ще е възможно след 50 години“

Според Нобеловия лауреат по медицина Джон Гердон човечеството ще се съгласи с надеждни методи на клониране, особено ако става дума да се върне на родителите трагично загинало дете, или за лечение на сериозни заболявания, пише Емануела Ди Паскуана на интернет страницата на вестник Corriere   Della Sera.

„Клониране на човешки същества. Според някои това е нещо красиво, според други – нещо тревожно, но в никакъв случай ние не говорим за научна фантастика, съдейки по думите на сър Джон Гердон, носител на Нобелова награда за медицина, получил наградата за изследвания в областта на стволовите клетки „- пише изданието.

„В едно от интервютата за перспективите на човешкото клониране ученият отбелязва, че репродуктивното клониране е свързано с редица  проблеми, по-специално, с вероятността за  аномалии, а терапевтичното клониране ще предостави големи възможности на човечеството“ – пише авторът.

Ако техниката за клониране  се прави с изключително висока точност, тогава според Джон Гердон, клониране на човешки същества е приемливо от етична гледна точка в цял  свят.

Нобеловият лауреат заяви, че през последните 50 години може да се стигне до  реалния сценарий. Така например, трагичната смърт на дете може да оправдае решението и дори да доведе до неговото изпълнение.

За това е достатъчно да има яйцеклетка от майката и няколко епителни клетки на мъртвото дете, за да се създаде клонинг. Според учения механизмът за клониране е много прост: „Става дума за създаване на копие на това, което вече е създадено от природата“ – пише авторът.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *