Създадени са клетки – зомби, които възкръсват

Сега зомбитата вече не са само герои от научнофантастичните филми, а  и активни участници в микробиологията. За първи път учени са създали “мъртви” клетки, превъзхождащи живите по функционалност.

Това откритие е направено от изследователи от Университета на Ню Мексико. Така наречените “зомби” клетки могат да издържат на висока температура и налягане, които убиват живите микроорганизми.

Така модифицираните копия на клетки от бозайници може да изпълняват функциите си, въпреки факта, че те всъщност са мъртви, пише  Хъфингтън пост. Този резултат  учените са постигнали със силициев двуокис, който те използват за балсамиране на живи клетки.

Учените поставили малки частици силициев диоксид във вътрешността на живите клетки, а след това ги   нагрявали. В резултат на това живата клетка оставала без белтък, но силициев диоксид не позволявал на нейната структура  да се разруши  и да загуби формата си. Клетките “зомбита” са дотолкова стабилни и трайни, че са в състояние да издържат на топлина – до 500 ° C.

Един от изследователите д-р Брайън Каер отбелязва, че е трудно да се създават структури в нанометров мащаб. Според него, хората вече са се научили как да създават частици и влакна, но да създават произволни триизмерни структури все още не са успели. “С такива методи тези структури ние не можем да правим, но природата може да ги направи за нас.”

Също така професорът казва, че е необходимо да се разграничават понятията мумифициране и “зомби” технологиите. “Например, за разлика от  мумифицирането на фараона Тутанкамон,  в нашия процес отсъстват  минерализация и вкаменяване.

“Зомби” клетките изграждат своеобразен мост между химията и биологията за създаване форми, които не само точно възпроизвеждат клетката по време на живота и, но също така могат да функционират и  в бъдеще “- отбелязва биологът.

Изследователите са на мнение, че това откритие може да бъде полезно за търговски цели – като се започне от горивните клетки и се стигне до сензорните технологии.

Освен това учените считат, че “зомби” клетките са  следващата стъпка в областта на нанотехнологиите, където машините няма да се създават от  огромни парчета метал, а от отделни атоми и молекули.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *