Фабриката за звезди в ранната Вселена обърка учените

Фабриката, която произвежда звезди, открита от космическия телескоп „Хершел“ в ранната Вселена, променя теорията на еволюцията на галактиките.

Независимо от факта, че към днешна дата все още няма напълно устойчива и общоприета теория за произхода и еволюцията на галактиките, учените все  пак са извели  формула,   която удовлетворява   повечето от светилатa в научния свят на астрономията. Тази формула включва някои функции на йерархичната и инфлационната теории.

Разбира се, всяка от тях има  доста сериозни пропуски и не може напълно да отговори на въпроса за произхода и формирането на галактики, обаче, тези две теории частично устройваха учените.

Но сега, благодарение на орбиталния телескоп „Хершел“ устоялите понятия за формирането и еволюцията на галактиките значително се разклатиха. Всичко това се дължи на факта, че „Хершел“ откри  „Звездна фабрика“ в нашата Вселена на ранния  етап от нейното развитие.

Изключително активното звездообразуване е установено от инструментите на  обсерваторията в ранната галактика HFLS3. Тази много далечна галактика принадлежи към ранната Вселена.

Учени са били изумени колко много е интензивен в нея звездообразуващият процес. Той  около 2000 пъти  превишава образуването на звезди в  нашата собствена галактика „Млечен път“, въпреки че това е просто немислимо.

Благодарение на телескопа „Хершел“, учените са успели да видят далечна галактика HFLS3 на етапа, когато Вселената е била на по-малко от 1 милиард години.

Ето защо повишеното  образуване на звезди в тази галактика напълно променя всички предубеждения на учените за произхода на първите галактики в ранната Вселена и нейното развитие.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *