Революционен реактивен двигател позволява полет Лондон – Сидни само за 5 часа

Британски инженери представиха двигателят Sabre, който ще позволи въздухоплавателните апарати да превозват пътници от Лондон до Сидни само за пет часа при скорост от повече от 6400 km /h, пише The Daily Mail.

Създателите на новия  двигател са уверени, че революционната конструкция, която наскоро е била сертифицирана от Европейската космическа агенция, сега може да бъде използвана за извеждане на спътници в космоса на минимална цена. В бъдеще разработката ще може да се използва за дълги полети в космоса.

Конструкцията, създадена от инженерите на Reaction Engines Ltd (REL), със седалище в Оксфордшир, позволява да се охлажда въздухa, постъпващ в двигателя от 1000 ° С до -150 ° С за няколко стотни от секундата (без заледяване). Това позволява на двигателя да продължи да работи с много по-голяма мощност,  отколкото в момента е възможно, без опасност от прегряване и структурни повреди.

Въздушно-реактивният двигател Sabre може да се използва в ново поколение пътнически самолети, които се създават в рамките на инициативата   LAPCAT (Long-Term Advanced Propulsion Concepts and Technologies).  Тези машини ще могат да летят на свръхзвукови скорости (5 и повече  Max). В случая нормалнатa надморска височина за  конвенционален пътнически самолет е около 10 километра, а LAPCAT могат да летят в стратосферата (над 30 км) със скорост до 6400 km / h

В кабината на пилотите и салона за пътници ще се поддържат нормални нива на атмосферно налягане. Ето защо до 300 туристи дори няма да  усетят разликата между този и съвременните реактивни самолети.  Но поради малкото външно налягане той ще бъде лишен от прозорци.

Related Posts

2 thoughts on “Революционен реактивен двигател позволява полет Лондон – Сидни само за 5 часа

  1. Последното изречение е грешно. За да е вярно, трябва да е (Но поради голямото ВЪТРЕШНО налягане (или слабото външно) той ще бъде лишен от прозорци.)
    ;-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *