Суперсвинята – наследник на овцата Доли

Шотландски учени показаха на света прасе, което не се страхува от болести.
След смъртта на овцата Доли шотландските учени  решиха да се заемат с не по-малко интересен проект. В същата лаборатория на института Розлин близо до Единбург, където през 1996 г. се роди първото в света клонирано създание, експерти са успели да  създадат неуязвима  “суперсвиня”. Pig-26 (“свиня-26?)  се нарича новата знаменитост,  създадена по  най-съвременната технология за генна  корекция.

Методът, с който учените са успели да постигнат успех, включва премахване на редица звена от  генетичния код и   замяната им с код на други, по-силни видове. В сравнение с клонирането, което  шотландците постигнаха доста трудно, а Доли живя само шест години, тази технология е по-лесна и по-ефективна.

Тя се характеризира с това, че за първи път в тях е  въведена  нова среда, която не изисква използването на антибиотици за обработката на гени. Това става много точно: от обичайния генетичен код на свинята, който се състои от три милиарда единици, се изважда само един и се заменя с нов.

“Нашата технология ни позволява да работим директно с оплодената яйцеклетка, и да се откажем от използването на клониране”, – казва проф. Брус Уайтлоу от института Розлин.

След раждането си прасенцето става притежател на специален ген, който дава на имунната му система  защита срещу опасни болести. Такива като, например, чума. За Pig-26 “спасителният” ген е получен  от далечен роднина – африканската свиня, която има естествен имунитет срещу чумата.

Според учените, генетичната корекция може да се прилага и към други видове животни и по този начин да ги направи устойчиви на различни заболявания.

Сензационното раждане на свиня-26, както пише  BBC, учените дълго крият. Тя е родена преди около четири месеца, но да  информира обществеността лабораторният персонал  решава  точно сега, след като се уверил, че животното  лесно се адаптира към новите гени.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *