Учените смятат, че в пустините живеят „извънземни“

Някои учени смятат, че ние не трябва да търсим  извънземни на други планети, защото всъщност споделяме Земята със странни форми на живот,  много по-различни от нас.

В пустинята Атакама, Чили, са открити скални образувания, които имат загадъчен блясък. Това са  слоеве манган, арсен и силициев двуокис, известни като „пустинен лак“ или „загар на пустинята.“ Такава  тъмна лъскава кора покрива повърхността на скалите в много пустини.

Въпреки интензивните геоложки изследвания, учените не са напълно наясно как се формира пустинният лак. Геолозите вярват, че  лъскавата кора се формира под въздействието на влага и сушене на скалата, при което капилярна вода изнася на повърхността железни съединения, манган и силициев диоксид.

Но професор Карол Клиланд,  астробиолог  от Университета на Колорадо има различна теория, според която пустиният загар е  доказателство за биологична дейност на невидим свят.

„Идеята е проста. На Земята живеят микробни форми на живот, които имат съвсем различна молекулна структура. Ние без да забележим,  споделяме нашата планета с извънземни организми „- обяснява своята гледна точка  американският астробиолог.

Още през 2006 г. Клиланд и нейният колега Shelley Copley разработват нова теория, определяйки я  като „сенчеста биосфера.“ В момента тази система от идеи се поддържа от много учени, включително от астробиолога Крис Маккей от Ames Research Center и теоретичният физик Пол Дейвис.

Тези изследователи смятат, че на нашата планета живеят  микроорганизми, коренно различни от всички познати форми на живот.

„Всички организми са сходни- имат протеини, състоящи се от 20 аминокиселини и четири вида ДНК бази: аденин, цитозин, гуанин и тимин. Въпреки това  естествено се синтезират повече от сто аминокиселини и ДНК на извънземните могат да се различават по структура от всички известни организми. Ето защо, дори и най-съвременни машини и микроскопи не могат да открият представители на други форми на живот, „- казва професор Клиланд.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *