В Швеция археолозите намериха „Чукът на Тор“

В един от подземните тунели в Швеция, който се строи за интеграция на влаковете в града, археолозите са намерили чук, изобразяващ този, който е принадлежал на скандинавския бог на гръмотевиците и светкавиците, Тор, пишат  местните медии.

Според журналистите по време на работа  инженерите видели стърчаща от  камък метална дръжка на чук с дължина  около 60 см. На нея са гравирани норвежки руни и мълнии. Учените предполагат, че самият чук тежи около 50 кг. Но точна информация ще има, когато бъде изваден от  камъка.

Тор е богът на гръмотевиците и бурите в скандинавско – германската митология. Според митологията  той е защитавал боговетe и хората от великани и чудовища.

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.