Управляван само с мисъл екзоскелет ще позволи на парализирани хора да ходят (видео)

Преди две години Aнтонио Мелило попада в  автомобилна катастрофа, в която  гръбначният му стълб е раздробен. Оттогава той е загубил способността да се движи и да чувства краката си. Сега той може да ходи отново.

Мелило е един от първите хора с парализа на долните крайници, които са изпитали MindWalker – първият екзоскелет в света, която позволява на парализирани хора да ходят, използвайки само силата на мислите си.

За последните осем седмици петима души взеха участие в клиничното изпитание на екзоскелета. Тестовете бяха завършени през тази седмица под контрола на Европейската комисия, която финансира разразботката, а проектът е реализиран от консорциум от няколко големи университети и частни компании.

Това беше кулминацията на тригодишен  период за разработване, през който са завършени трите основни елементи на системата. Първо, самият  екзоскелет е коснтрукция, която поддържа теглото на човек и движи краката му, когато получи необходимите инструкции. Хората се научат да го използват във втория елемент: във виртуалната реалност. И третата съставка – това е четящото  мислите устройство.

Има няколко начина да се  контролира екзоскелета с мисълта – в момента най-подходяща е употребата на чифт очила с мигащи диоди, свързани с всяка леща.

Всяка група от светодиодите мига с различна  честоти на границата на периферното зрение на потребителя. Тази светлина се обработва в тилната кора. Измерването на активността в тази част на мозъка помага да се определи дали операторът е фокусиран върху десния или левия диод. Например, концентрацията вляво кара екзоскелета  да се движи, а вдясно – да  спре, и всичко това се случва по-малко от секунда.

 

Екипът планира  през следващите пет години да подобрява  MindWalker  за да получи търговски продукт. “Ние ще го направим по-лек, а движенията му по-плавни”, казва координаторът на проекта Jeremy Ganset “.

Създателите на  MindWalker също така искат да се откажат от очилата с мигащи светодиоди. Защото  екип от учени от Университета на Брюксел е успял да идентифицира мозъчната дейност, свързана с намерението да се ходи.

Този вид електрическа активност възниква в мозъка за секунда преди човек действително да е  започнал  да се движи и може да се открие като ЕЕГ сигнал в моторния кортекс. Учените дори са успели да   направят разграничение между намерението да се движи бързо или бавно.

Създаването на алгоритъм, който със сигурност ще разпознава тези сигнали, отваря огромни възможности към много по-интуитивен контрол на движението.
Подобен интерфейс ще позволи да се движат дори и  хора, които са напълно парализирани – без да  могат да движат дори очните си ябълки.
ТСН

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *