Най-красивите сгради в света – I

Веднага следва уговорката, че това не са Топ 10 сгради в света. Има много различни сгради, и във всяка категория, вие може да се отбележите Топ 50:

религиозни сгради, домове, небостъргачи, театри … Lonely Planet показва доколко е разнообразна архитектурата по света. Някои биха казали, че нещо липсва: Операта в Сидни, а може би и „Къщата на водопада» (Fallingwater). Считайте това за отправна точка!

Музеят Гугенхайм (Museo Guggenheim), Испания

Някои биха казали, че това творение на архитекта Франк Гери (Frank Ghery) в северния испански град Билбао, открито през 1997 г., е подобно на резултата от работата на отварачка за консерви, но това е без съмнение една от най-удивителните сгради в модерната  архитектура. Подобно на лента листове от титан и колекция от свързващи блокове препращат към  индустриализма на Билбао, както и към чиниите на Музея на  Соломон Гугенхайм в Ню Йорк (архитект Франк Лойд Райт). И нека не се забравя! Вътре – също е изкуство.

 

Дворецът Потала, Тибет

По-рано в двореца, с изглед към свещения град Лхаса, е заседавало тибетското правителство и се е разполагала зимната резиденция на Далай Лама.
Този гигантска конструкция с височина 13 етажа,  съдържа хиляди стаи и е в стил гомпа – будистки храм или манастир.

Смята се, че в изграждането и през 7-ми век са взели  участие над 700 души. Днес дворецът е национален музей на Китай. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

 

Библиотеката Александрина, Египет


Модерната сграда на библиотеката прилича на гигантски ключ. Мнозина вярват, че сградата, разположена на брега на морето – е първият голям архитектурен дизайн на новото хилядолетие.

Строителството е завършено през 2002 година. Авторът твърди, че е бил вдъхновен от древната библиотека на Александрия, построена през 3 век пр. Хр. В сградата могат да се настанят осем милиона книги.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *