Откриха „невъзможен“ гигантски вирус – може да е и извънземен

Макар  засега да  не представлява заплаха за човешкото здраве, той е получил  името вирусът на Пандора.  При изследване на  пробите  от крайбрежията на Чили и Австралия, учени установили, че генетичният код на вируса е два пъти по-голям от този на досегашния първенец – Мегавирус, и не прилича  на нищо познато досега.
Затова те предположили, че вирусът на Пандора произхожда от   вероятно древен и несъществуващ вече клетъчен организъм.
Пандора отваря редица въпроси за произхода на живота на Земята, смята откривателят му Жан-Мишел Клавери от университета Екс – Марсилия във Франция. „Вярваме, че вирусите Пандора са произлезли от древни клетъчни форми, които вече не съществуват“, казва Клавери пред списание Science.

„Възможно е да произхожда и от друга планета, като Марс например. Засега не можем да потвърдим или изключим такъв сценарий“, казва още микробиологът. Въпросът пред учените сега е как тази клетъчна форма се е превърнала във вирус. Според Шантал Абержел, също учен и съпруга на Клавери, той е еволюирал, за да оцелее.

„На Земята винаги е имало печеливши и губещи, а губещите са можели да оцелеят само като започнат да паразитират и се закачат за победителите“, обяснява Абержел.

Типичните вируси са много малки – от 15 до 350 нанометра и се виждат само с електронен микроскоп. Вирусът Пандора в сравнение е с тях е огромен – около един микрометър, и може да се види с обикновен оптичен микроскоп.
„Толкова е голям, че дори е трудно да се нарече вирус. Даже по форма не прилича на вирус, а по-скоро на малка бактерия“, казва микробиологът.

Колегата им Юджийн Кунин, който не участва в проекта, обаче не е съгласен. „Колкото и да е необикновен този вирус, той продължава да е свързан с по-малките вируси. А големината му най-вероятно се дължи на стратегия за оцеляване – така амебите и други прости организми могат да го объркат с бактерия и да се хранят с него, което всъщност ги инфектира“, гласи теорията на Кунин. И все пак той е съгласен, че вирусът е впечатляващ. Според него това е само началото и тепърва предстои изследователите да откриват гигантски вируси по света, които могат да бъдат и по-големи от Пандора.

Според една теория пандоравирусите са микроорганизми, които са донесени на Земята от Космоса.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *