Румъния купува американски изтребители заради появата на неизвестни летящи обекти над страната

Министърът на националната отбрана на Румъния  обясни необходимостта от покупката на американски изтребители с  появата над страната на неидентифицирани летящи обекти. Според Мирча Душа   обстоятелството  с появата на неидентифицирани въздушни обекти,  задължава администрацията да предприеме стъпки за подобряване на националните военно -въздушни сили.

„Закупуването на изтребители F16 ??е необходимо, тъй като въздушното пространство на страната ежедневно пресичат въздухоплавателни средства, които не са идентифицирани или не разполагат с правото за  преминаване,“ – каза той по време на посещение в Питещ.

Министърът уточнява, че „ние трябва да вдигаме във  въздуха изтребители-прехващачи“, но самолетите МиГ-21 Lancer с тази задача вече не се справят.

„Последният път, когато това се случи бе в понеделник (29 юли, 2013) , но има и детайли, които не мога да съобщя.  Има различни ситуации, когато ние следваме международните и европейски процедури, но не мога да кажа дали действаме със сила“ – обясни Душа.

Покупката на 12 самолета от ВВС на Португалия  ще струва на Румъния  670 милиона евро.  Първият самолет ще пристигне в страната през 2017 година.

Медиафакс

Related Posts

2 thoughts on “Румъния купува американски изтребители заради появата на неизвестни летящи обекти над страната

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *