Шест градове, които ще изчезнат до 2100 г.

Изследователи от Университета на Калифорния със 75% вероятност прогнозират, че до 2086 в района на Сан Франциско ще има земетресение от 7 бала по скалата на Рихтер.

1. Сан Франциско, САЩ. Причина: Земетресение

Изследователи от Университета на Калифорния със 75% вероятност прогнозират, че до 2086 г. в района на Сан Франциско ще има земетресение от 7 бала по скалата на Рихтер.
Сан Франциско е и един от най-бързо намаляващите градове в Съединените щати.  A голямо бедствие може да ускори тази тенденция.

2. Детройт , САЩ. Причина: Миграция

Населението Детройт е намаляло с една трета от 1950 г. насам  до около 950 000 души. Предполага се, че неговото население ще намалява бавно, но сигурно – до 2030 г.  равнището на безработица в града ще е повече от 10%. (От друга страна, населението в предградията около Детройт непрекъснато расте). Ако тези тенденции продължи, Детройт ще се промени до неузнаваемост към 2100 г.

3. Венеция, Италия. Причина: понижаване на нивото на почвата

Градът на каналите потъва от около хиляда години, но през миналия век скоростта се е увеличила значително. През последните 100 години Венеция е потънала с 24 сантиметра. Правителството има план за защита на града от покачването на морското равнище, обаче, дали ще сработи или не, никой не знае.

4 . Мексико Сити, Мексико . Причина: Липса на питейната вода и потъване на почвата

Мексико Сити потъва, макар и не в океана. Градът е разположен на водоносен слой, който е и основен източник на питейна вода. Всеки път, когато един от 20-те милиона жители на града пие вода, градът пада леко. Според някои оценки, през последните 100 години отделните части на града са паднали с 9 метра. Потенциално всичко е още по-лошо. Предполага се, че водоносният хоризонт е изчерпан. Въпреки, че Мексико се разраства бързо,  намаляващите запаси от вода и спад на почвата могат бързо да обърнат тази тенденция.

5. Неапол, Италия. Причина: Изригване на вулкан

Везувий, който унищожава Помпей през 79 г. пр. Хр.,  изригва приблизително на всеки 100 години. Последният път това се случва през 1944 година. Везувий се намира в залива на Неапол в Южна Италия, който е дом на повече от 4 милиона души. Тази цифра включва не само населението на Неапол, но и повече от половин милион души, живеещи в „червената зона“ в непосредствена близост до вулкана – хората, които най-вероятно ще загинат ако те не бъдат евакуирани навреме.

6. Тимбукту, Мали. Причина: настъпление на пустинята

Пясъчните дюни захващат плодородна земя и създават   проблеми за някои страни на юг от Сахара. Най-голямата опасност заплашва град Тимбукту в Мали, град на повече от  от 1 000 години, който е бил важен център на ислямското образование през 15 и 16 век.

В Мали се реализират няколко проекта с цел да се направи земята отново зелена, по-специално чрез засаждане на дървета, но някои части на града вече наполовина са покрити с пясък.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *