10 неща, които не сте знаели за себе си – 3

Продължение. 5 . Може да станете безсмъртен

Ако в процеса на четене на предходните алинеи сте си развалили настроението, ето факт,  който може да го повдигне: има вероятност,  че сте в състояние да постигнете безсмъртие.

Става дума за квантовото безсмъртие – един мисловен експеримент, който предполага, че ако има безкраен брой светове, които съществуват само при наличието на същество, способно на самосъзнание, във всеки случай има  вероятност за оцеляване на този наблюдател, дори ако той се окаже в епицентъра на ядрена експлозия . С други думи, сред сценариите винаги има някой, който позволява да се продължи съществуването.

Според интерпретациите на квантовата механика, предложени от физика Хю Еверет, в момента на смъртта е възможно да възникват две паралелни вселени, в едната от които един човек умира, а в  другата живее, и ако той е в състояние да разпознае себе си в сценария, удължаващ живота, останалото е само въпрос на технология: за да се заблуди смъртта, винаги трябва да се изберете  вселената, в която животът продължава.

6 . Вие сте дошли от космоса

Не бързайте да слагате пръст на слепоочието си – разбира се, това не означава, че конкретно вие или вашите родители – сте извънземни, но някаква истина в това има. Всичко наоколо, включително аз и вие, и всички други живи същества, са направени от атоми, които преди милиарди години са били част от огромен сферичен облак от горещ газ, който ние наричаме звезди.

В резултат на емисиите от звездите на различни химични елементи са се образували планетите, на една от които -късно се е появил живот. За изминалото време наборът от атоми  не веднъж се е преорганизирал, но като цяло остава почти непроменен, така че всеки един от нас – е част от материята, от която някога се е образувало слънцето.

7. Вие никога няма да бъдете абсолютно щастлив

Ако сте склонни да вярвате, че един ден ще решите всичките си проблеми и да станате напълно щастлив, не се заблуждавайте – това няма да се случи. Повечето проблеми не зависят от обективни фактори, като например финансовото състояние, или здравословното състояние.

Учените сравнили „нивото на щастие“ с участници в лотария, които получили огромни суми пари, жертвите на произшествия и хората в контролната група , на които не се случило нещо подобно.

Разбира се, победителите оценявали печалбите си като щастливо събитие, а засегнатите от бедствия разказали какъв  ужас са изпитали, обаче, анализирайки оценката на различни групи хора за тяхното ниво на щастие, учените са установили, че притежателите на печелившите билети не са много по -щастливи от жертвите на различни злополуки.

Хората са склонни да продължават да се връщат  около същото ниво на удовлетвореност от живота: дори ако „от небето“ са паднали милиони долари, или любовта на живота им след 20 години ухажване накрая отговорила с взаимност – еуфорията след известно време минава, и щастливецът  започва да възприемат щастието като нещо естествено, и престава да  чувства по този повод този ярки емоции.

Щастието – е по-скоро процес,  отколкото окончателно състояние, което възниква в резултат на вашите усилия, и този процес е толкова тънък и сложен, че да се предскаже развитието му почти невъзможно.

10 неща, които не сте знаели за себе си – 2

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

One Reply to “10 неща, които не сте знаели за себе си – 3”

  1. Наблюдател

    „10 неща, които не сте знаели за себе си – 3“

    ИЛИ ……

    10 неща, които не сте знаели за себе си – 2 ???????????????

Comments are closed.