Облак с магнитен щит ще пробие Галактиката

Охраняван от защитни магнитни полета високоскоростен газов облак приближава Млечния път. Учените смятат, че по пътя на облака ще избухнат много нови звезди , които ще променят лицето на нашата галактика.

Учените са успели да разберат как особеното образувание, така нареченият високоскоростен газов облак (HVC) успява почти без загуби “да пробива”  мощните гравитационни и магнитни полета на големи галактики, като по този начин  им осигурява гориво за образуване на нови звезди. Откритието е  за Облака на Смит , който  със скорост повече от 241 km/ч се доближава към Млечния път.

Около галактиката ни се въртят стотици високоскоростни газови облаци. Това са останките от строителен материал, от който са се формирали галактиките. HVC могат да се сблъскат с галактики , но въпреки това обикновено не се разрушават и съществуват милиарди години . Учените не могат да разберат естеството на “здравината” на газовите облаци: компютърна симулация показва, че те са недостатъчно масивни, за да оцелеят след  влизане в диска на Млечния път.

По време на наблюденията върху Облака на Смит, учени от научната организация CSIRO са  установили, че от разрушаване облакът се спасява с мощни магнитни полета, които като щит защитават облака и не позволяват той да се  разсее в галактиката. Но въпреки ясните доказателства за наличието на магнитно поле, неговият произход остава загадка: полето  е твърде голямо, а може би се и усилва, когато преминава през халото около галактиката. Какво би могло да бъде източник на такива силно магнитно поле в газовия облак,  още не е ясно.

Проучванията показват, че Облакът на Смит вече се е сблъсквал с нашата галактика и отново ще се сблъска с нея.  В момента Облакът на Смит се намира 8000 светлинни години от галактичния диск. Когато се срещне с Млечния път, ще се формира пръстен от ярки млади звезди. Такъв пръстен съществува в близост до нашето Слънце и е известен като Gould Belt. Ако облакът прелети в близост до Слънчевата система, “запалвайки” нови звезди, това може да има голямо влияние върху нашата звездна система. За щастие звездните “фойерверки” не се очакват много скоро: Облакът на Смит ще влезе в нашата галактика след около 30 милиона години.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *