Във Великобритания се готвят да разрешат „генетично модифицирани бебета“

bebeИзтъкнати британски учени обвиниха правителството на Обединеното кралство, че  се опитва да прокара законопроект за разрешаване на създаването на „генетично модифицирани бебета“, пише The Independent.

Същността на претенциите е сведена до определението за генетична модификация, която се използва в правителствения документ: в сегашния си вид в него не  попада митохондриалното донорство, тъй като в този случай няма намеса в ядрената ДНК.

Същността на метода е, че в процеса на оплождане ин витро (IVF) „развалената“ митохондриална ДНК в яйцеклетката се заменя със здрава, взето от друга жена. Така се създава химерна яйцеклетка, където ядрото (и следователно, ядрената ДНК) е от една жена, а  цитоплазмата, в който се съдържа митохондриална ДНК, – от друга.

Заченатото по този начин дете ще наследи генетичния  материал и от двете, а също и бащината ядрена ДНК. В същото време митохондриална ДНК е отговорна за по-малко от 0,2% от човешкия геном, но наред с други неща, тя обезпечава енергийния метаболизъм в клетките. Нарушенията в този метаболизъм могат да  доведат до сериозни наследствени заболявания.

Методът има много противници, които смятат, че експериментите в тази област ще доведат до високотехнологична евгениката и в бъдеще ще  застраши човечеството.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *