Най-ценният инструмент на дявола

originalПреди много години  дяволът решил да покаже всички инструменти, които използва срещу хората. Той внимателно ги поставил в стъклена витрина и им сложил етикети с надписи, така че всеки да знае какво е това и каква е неговата цена.

Какво  колекция само! В нея имало  блестящ Кинжал на завистта, Чук на гнева и Капан за алчността. На рафтовете били  изложени всички оръдия като  Страх, Гордост и Омраза. Всички инструменти били поставени на красиви възглавнички, на които се възхищавал всеки посетител на Ада.

А в най-отдалечения ъгъл лежал малък, грозен  и доста износен  дървен клин с надпис „Отчаяние“. Изненадващо, но той струвал повече от всички други инструменти заедно.

На въпрос защо дяволът така високо оценява този невзрачен инструмент, той отговорил:

– Това е единственият инструмент в моя арсенал, на който мога да разчитам, ако всички останали не подействат. И той нежно погалил дървения клин. Но ако аз съм в състояние да го забия в главата на човека,  той отваря вратата за всички други инструменти …

30думи

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.