Прекомерната консумация на сол убива всеки десети жител на Земята

solСветовната здравна организация препоръчва възрастните да не консумират повече от 2 грама натрий (сол) дневно. Ново проучване в Tufts University показва: превишението на тази граница стои зад всеки десети смъртен случай от сърдечно-съдови заболявания в света всяка година, пише Medical News Today.

Натрий се съдържа в повечето храни – мляко, цвекло, и дори целина. Той също така се добавя в големи количества в преработените храни, включително в месо и хляб.

Излишъкът на натрий повишава кръвното налягане, и това заплашва с инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това малко са онези изследователи, които са оценявали колко щети на здравето на населението на света предизвиква прекомерната консумация на натрий. Оказва се, че това е причина за 1 650 000 смъртни случаи годишно заради заболявания на съдовете и сърцето.

Експертите анализирали данни от 205 различни проучвания, които обхващат около 75% от населението. Учените се интересували от това как консумацията на натрий варира в зависимост от пола, възрастта и страната. След това в изчисляването вкарали и връзката на натрия с налягане, високо налягане и сърдечно-съдови заболявания.

Оказало се така: според данни от 2010 г. в света хората са консумирали средно 3.95 грама на ден (около два пъти над нормалното). При това жителите на всички страни превишавали лимита. Така например, в тропическа Африка консумират 2.18 г, в САЩ – 3,6 грама, а в Централна Азия – 5,51 грама.

Най-често, смърт от сърдечно-съдови заболявания, причинена от любовта към солта имало в бедните страни и страните със средни доходи. Според учените, в действителност положението може да е дори по-лошо, защото нивото на натрий е било оценявано по урината. А това не е най-точният тест.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *