Човек може отново да започне да живее само по 20-30 години

969bigЛекари твърдят,  че започва ерата на доантибиотиците –  човечеството се връща към историческия период, когато антибиотиците още не са били измислени.

„Напомням ви, че в Древен Египет са живели средно 22,5 години – заяви за РИА Новости професор Ирина Чукаева. В древен Рим – 24 години, в  средновековна Европа – 21 години“.

Днешните европейци живеят средно 85 години, но с идването на ерата на доантибиотиците, продължителността на живота им ще бъде намалена  отново и ще е  20,  максимум 30 години. „По-голямата  продължителност на живота е постигната благодарение на антибиотиците, – казва професорът.

– Сега ние казваме, че най-голямата опасност са инсулти и инфаркти, но до тях ние  живеем достатъчно дълго“.

Антибиотиците са били измислени в 20-те години на ХХ век. и започват  широко да се използват през  40-те години. От тогава, според лекарите, започва истинска „надпревара във въоръженията“ От 40-та до 60-та година са изобретени максимален брой антибиотици – около петдесет. За сравнение, през последните 20 години, са изобретени само два антибиотика. А  микробите активно започват да мутират и да се адаптират.

„На микробите им е трябвало време за да разберат, че някой е започнал да ги избива.  Всяко същество се бори за своето съществуване“ – казва професор Сергей Яковлев.

В борбата за съществуване микробите имат всички шансове да победят човечеството. Още повече, че човечеството все още не е осъзнало пълния ужас на положението си. „С изобретяването на пеницилина човечеството реши, че микробите са победени завинаги.  Няма съмнение, че антибиотиците са най-голямото постижение на човечеството. Но сега сме на ръба на бедствие“ – предупреди Яковлев.

Първите микроби, резистентни на антибиотици, започнаха да се появяват през 50-те години на двадесети век, но преди около 10 -15 години, антибиотичната резистентност се превърна в масов характер. „Стабилни форми на микробите започват да се идентифицират във всички региони на света, във всички среди – в язовирите,  в почвата, в различните институции, училища, болници и т.н., това е ерата на глобализацията на резистентните микроби“ – отбелязва професорът.

Разпространението на устойчиви форми се улеснява от бързото движение на хора – днес сте в Токио, а утре в Париж заедно със своите мутирали микроби. В момента съществуват две особено „горещи точки“ – Индия и Гърция. Именно в тези страни се размножават най-голям брой резистентни бактерии. Тези страни са световните лидери в износа им.

„Ако посетите тези страни,   след това вече се връщате с  устойчиви микроби и започвате да ги разпространявате“ – казва Сергей Яковлев. По този начин значителен принос за разпространението на устойчиви инфекции имат  нашите безобидни на пръв поглед туристи.

„Това означава, че днес ние сме изправени пред ситуация, в която няма нищо за лечение на тези инфекции „- казва Яковлев.

Лекарите се опасяват: има вероятност, че човечеството повече няма да бъде  в състояние да измисли нито един  нов клас антибиотици. Това може да доведе до измиране на голяма част от населението на света, тъй като антибиотиците убиват чувствителните бактерии, а в резултат на това мутантите получават  селективно предимство. Храната в човешкото тяло за тях тя остава една и съща, и те започват да се размножават бързо, за да заемат мястото на унищожените  чувствителни.

Дори можехме да се примирим, ако човечеството само се лекуваше с антибиотици – но вместо това използването на антибиотици приема огромен и неоправдан мащаб. И заедно с мащабите се  увеличава и броят на микробите мутанти.

Антибиотици се използват навсякъде – във ветеринарната промишленост, в агроиндустрията. Вие сте яли пиле или свински котлет, а пилето или прасето е било на ускорен растеж, което се постига чрез хранене със същите антибиотици. „Значи заедно с храната сте яли и  антибиотици. Необходим е  държавен контрол при отглеждане на животни и птици, но никой не прави това.  Като резултат, ние губим последните ефективни антибиотици…“ – обобщава  експертът.

Според професора, ръководител на Изследователския център в  Смоленск,  Владимир Рафалски,  мутират не само бактериите, но също и човешкия организъм. Например, проучванията в САЩ са показали странични ефекти от използването на антибиотици, които не са били регистрирани в предходни години – от чернодробна недостатъчност –  до  отлепване на ретината и слепота.

По този начин, „проблемът се превръща в стратегически“, но да се спаси ситуацията е малко вероятно, казват експерти.

Със съкращения от РИА Новости

Related Posts

One thought on “Човек може отново да започне да живее само по 20-30 години

  1. Ми да по 20- 30 години /което ми се струвапресилено/ са живели , но средно статистично. Защото е деиствувал естествения подбор/както за всяко същество и растение на земята/. Умирали са още от детска възраст, Но някои са живели до дълбока старост/също има достоверни данни от историята/.А сега като удължават изкуственно живота на непригодните /и те предават на поколенията дефектни и слаби ДНК/ то няма защо да се чудим, че вероятно чшвечеството е обречено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *