От разбито сърце се умира

sarceЧесто се казва, че човек, който е загубил любим или  близък  човек, е умрял заради разбито сърце. Учени от университета на Бирмингам във Великобритания са установили, че този израз не е просто метафора, а  има изцяло научна основа, пишат днес британски медии.

Установено е, че силната скръб уврежда човешката имунна система, което от своя страна води до влошаване и  разрушаване на здравето и способността да се устоява на инфекции.

Резултатите от проучването, проведено от британски учени помагат да се разбере защо вдовици или вдовци  толкова често умират след смъртта на съпруга си, въпреки липсата на здравословни проблеми преди това .

Учени са изследвали влиянието на тежка загуба на близък върху кръвните клетки, наречени неутрофили. Тези клетки играят ключова роля в борбата срещу различни бактериални инфекции, като например пневмония.

Получените  данни показват, че неутрофилите на скърбящи млади хора не  били засегнати, но неутрофилите на овдовели хора на възраст над 65 години загубвали способността си да се борят с инфекциите. По-късно се изяснило, че силната печал не дава на имунната система да се бори с други заболявания, включително и с рак.

Друга група от учени преди това доказа, че хората, които са със синдрома на „разбитото сърце“, може да изпитват подобни на инфаркт усещания. В проучване, проведено в периода 2004 -2008 г., учените наблюдавали 70 пациенти, които в близкото минало страдали от емоционален или физически стрес, причинен от проблеми в семейството или лоша новина по отношение на хората, които обичат.

Във всички тези пациенти, изследователите са открили симптоми, подобни на симптомите на жертвите инфаркт, включително болка в гърдите и задух. Един от всеки пет от тях изпадал в  критично състояние и се нуждал от медицинска помощ.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *