Тревога: Повече от 47 милиона души в САЩ страдат от продължителен Covid

Скорошно проучване на изследователи от Калифорнийския университет и Дартмут хвърли светлина върху разпространението на дългия Covid в Съединените щати.

Проучването, което анализира данни от повече от 461 000 души, установи, че до края на 2022 г. около един на всеки седем американци ще се сблъска с дългосрочен Covid. Тази зашеметяваща цифра подчертава значителното въздействие, което Covid оказва върху населението.

Дългият Covid, известен също като пост-остри усложнения от инфекция SARS-CoV-2 (PASC), означава продължаване или развитие на нови симптоми най-малко три месеца след първоначалната инфекция с Covid-19. Проучването установи, че дълго преживели Covid съобщават за набор от инвалидизиращи симптоми, включително тревожност, лошо настроение, проблеми с физическата мобилност и проблеми с паметта, концентрацията или разбирането.

Професор Алекс Брайсън от Института за социални изследвания на Калифорнийския университет подчерта значението на разбирането на въздействието на Long Covid върху здравето и благосъстоянието на хората. Той каза:
„Малко се знае за Long Covid и неговото въздействие върху здравето и благосъстоянието, но има все повече доказателства, че много хора изпитват постоянни и тревожни симптоми.“

Ключови констатации относно разпространението и симптомите на Long Covid

1. Високо разпространение: Проучването установи, че почти половината (47%) от анкетираните хора са се заразили с вируса Covid-19 в даден момент, като 14% са имали Covid в дългосрочен план. Това предполага, че един на всеки трима души, заразени с Covid-19, може да развие симптоми на продължителен Covid.

2. Продължаващи симптоми: Сред тези, които са преживели дълъг Covid, половината (7% от общия брой) все още съобщават за продължаващи симптоми по време на проучването.

3. Отрицателен ефект: Хората с дълъг Covid е по-вероятно да съобщават за тревожност, депресия, безпокойство или липса на интерес към нещата. Тези симптоми на негативен ефект подчертават психологическите последици от дългия Covid.

4. Проблеми с физическата мобилност: Дългият Covid е свързан със самоописани трудности при изпълнение на ежедневните задачи, включително обличане и къпане. Тези проблеми с физическата мобилност допълнително влошават тежестта на Long Covid върху ежедневния живот на хората.

5. Когнитивни проблеми: Проучването установи, че хората с дълъг Covid също съобщават за проблеми с паметта, концентрацията и разбирането. Тези когнитивни проблеми могат значително да повлияят на способността на хората да изпълняват задачи и да участват в ежедневните дейности.

Демография и тежест на дългия Covid

Проучването установи и демографски разлики в разпространението на дългия Covid. Оказа се, че жените са по-склонни от мъжете да прекарат дългосрочен Covid, а заболеваемостта е по-висока сред белите хора, хората на средна възраст и тези с по-нисък доход или ниво на образование. Освен това, разпространението на дългия Covid варира в зависимост от щата, като Западна Вирджиния има най-висок процент (18% от населението), а Хавай с най-нисък (11%).

Тези констатации подчертават спешната необходимост от по-нататъшни изследвания и подкрепа за хората, страдащи от продължителен Covid. Дългосрочните ефекти на това заболяване върху физическото и психическото здраве не могат да бъдат пренебрегнати. Както уместно отбеляза професор Брайсън: „Това, което открихме тук, е, че дългият Covid все още засяга милиони хора в САЩ, като някои групи са засегнати много повече от други.“

https://doi.org/10.1371/journal.pone.0292672

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *