Теория за мъртвия интернет: мрежата „умря“ през 2016 г

Напоследък се появиха огромен брой различни теории на конспирацията.

Някои от тях са доста абсурдни, например някои теоретици на конспирацията твърдят, че Земята е плоска, светът се управлява от рептили или масони, американците не са летели до Луната, съвсем наскоро планетата е била обитавана от гиганти и т.н. Колкото и странно да звучи, интернет стана и основа за конспиративната теория, според която той е „умрял“ през 2016-2017 г.

Функционира, разбира се, но стана много по-зле и сега е гробище без човешка дейност. Предлагаме допълнително разбиране защо е възникнала тази теория на конспирацията и дали в нея има зрънце здрав разум…

Какво е „теорията за мъртвия интернет“

Според тази теория в момента Интернет е лишен от съдържание и е много по-лош, отколкото беше например преди 10-15 години. Няма къде другаде да отидете и няма какво да четете, въпреки факта, че мрежата изглежда гигантска. В това отношение интернет започна да прилича на балон без нищо вътре.

Причината е, че съдържанието вече се създава от изкуствен интелект. Освен това се използва от разузнавателните служби чрез система от ботове и платени служители за целенасочена манипулация на общественото съзнание и култура. Тоест, те напредват в дневния ред на тези, за които работят.
В интернет човек се сблъсква с…

В интернет човек среща огромен брой ботове

Най-често ботовете се опитват да повлияят на общественото мнение по политически въпроси, полагат усилия да попречат на хората да поставят под въпрос техния елит, да формират мнения относно определени събития и т.н. Освен това ботовете се използват за комерсиални цели, като карат потребителите постоянно да правят покупки. Но наистина ли е така?

Защо се появи „теорията за мъртвия интернет“?

Според едно проучване през 2022 г. половината от интернет трафика (не съдържанието, а трафикът) идва от ботове. Статистиката обаче включва и трафик, генериран в резултат на DDOS атаки, тоест дейности, които водят до претоварване на уебсайтове с голям брой заявки. Тъй като ресурсите не могат да обработват голям брой заявки едновременно, сайтовете спират да функционират.

Трябва да се каже, че ботовете започнаха да се използват активно в интернет през 2013 г. Например в Съединените щати избухна цял скандал поради факта, че през 2016 г. ботовете могат да повлияят на резултатите от президентските избори.

Онлайн съдържанието се създава от изкуствен интелект

С течение на времето броят на ботовете в мрежата само се увеличава. Освен това според експертите с развитието на изкуствения интелект технологията ще се усъвършенства поне още 10 години. С течение на времето ботовете ще започнат да представляват наистина сериозна заплаха. Това мнение, например, е изразено от Карл Трибс, вицепрезидент на Imperva, която проведе гореспоменатото изследване.

Наистина ли качеството на интернет се е влошило?

Проблемът на съвременния интернет не са само ботовете, но и съдържанието, създадено от AI и оптимизирано за търсачките. Поради тази причина качеството на търсачките намалява. Например, някои проучвания показват, че Google насочва потребителите към по-малко полезно съдържание, отколкото преди. Може би дори сте забелязали, че вместо информацията, която търсите, търсачката често предлага информация, която не отговаря на вашето запитване.

Интернет все още е жив, въпреки редица недостатъци

Освен това, когато създава съдържание, AI често изкривява информацията, предоставя неверни данни и т.н. Поради това става по-трудно да се получи справочна информация от Интернет. Трябва да се провери повторно в няколко източника. Освен това се появяват огромен брой сайтове, които просто копират информация един от друг, което също значително усложнява достъпа до качествено съдържание.

Мъртъв ли е наистина интернет?

И така, открихме, че някои от твърденията на теорията за мъртвия интернет действително са верни. Но въпреки наличието на зрънце истина, тази теория не може да се нарече истина. Все още има много ресурси в интернет, където хората създават качествено съдържание. Hi-News например е доказателство за това, което означава, че интернет все още е жив.

В социалните мрежи също има много реални хора, макар броят на потребителите да не расте. Бъдещето обаче остава много неясно поради развитието на невронните мрежи. Можем само да се надяваме, че търсачките също ще се развиват и в бъдеще ще могат да подобрят качеството на резултатите от търсенето, като предоставят на потребителите подходящи ресурси със съдържание, създадено от хора.

Източник: „Hi-News“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *