Тайната на личния живот в интернет бе ликвидирана от атентатите в Париж

Говорейки на 16 ноември на конгреса във Версай, Франсоа Оланд, обяви удължаване на извънредното положение за три месеца. Тази мярка е свързана с необходимостта за привеждане на законодателството в съответствие с новите технологични реалности и заплахи. В действителност, новият закон може да повлияе на регулирането на интернет, опитва се да разбере кореспондентът на швейцарския Le Temps Mехди Атмани. Каквато и да са промените те ще доведат до опростяване на механизма за прилагане на мерките за наблюдение и прихващане на електронни съобщения, е убеден авторът на статията.

Ще претърпи промени и законът за разузнаване, приет през юни 2015. Преди всичко, за службите за сигурност ще бъдат опростени процедурите за получаване на разрешение за използване на инструменти за наблюдение. В допълнение, промените ще засегнат средствата, с които разполагат съдебните власти: ще им бъдат предадени „черните кутии“, позволяващи да се наблюдава целия интернет трафик и да се определят „слабите сигнали“ за терористични заплахи, както и директен достъп до информация за свързване към интернет и частни данни, съхранявани в „облачни“ сървъри – файлове, електронна поща и списъци с контакти.

„Засега това е само проект, но предложените промени нанасят смъртоносен удар по основните свободи в интернет и защитниците им, активизирали се в резултат на разобличенията на Едуард Сноудън на методите за проследяване от страна на Агенцията за национална сигурност (NSA). След 13 ноември 2015 г. техните искания изглеждат вредни пред лицето на държавите, които не се срамуват да се договарят за тотално следене. В епохата, която последва терористичните атаки в Париж, борбата срещу „Ислямска държава“ ще се осъществява чрез контрол на технологии за криптиране и тяхната демократизацията“, – пише вестникът.

„Според  борците за свобода в Интернет, тези атаки върху неприкосновеността на личния живот, са предназначени да обосноват спорни методи за проследяване. Те продължават да подчертават, че получаването от страна на правителствата на специален достъп до криптирани съобщения само намалява безопасността на интернет като цяло. Това ще означава също, че журналисти и хора, живеещи в авторитарните държави, ще загубят възможността да общуват свободно, „- казва репортерът.

Въпреки че все още акулите в Силиконовата долина (Google Amazon, Facebook, Apple) се противопоставят на исканията за предоставяне на достъп до криптирани данни, ситуацията може да се промени, ако се окаже, че терористите са използвали тези средства за своите преговори. „Ние ще имаме повод да си спомняме за 13 ноември, 2015 г. Атентатори-самоубийци не само убиха 129 човека, те погребаха нашия личен живот“ – обобщава изданието.

Източник: Le Temps

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *