Защо изчезват безследно гвардейците на Ватикана?

Кой всъщност управлява Ватикана?

Не си мислете, че Ватиканската гвардия е банда наперени швейцарци, изпълняващи декоративни функции. Едно от условията за постъпване в гвардията е служба в действащата швейцарска армия.

И ако смятате, че Ватикана не се бори активно, а службата на гвардейците е само паради и охрана, знайте че това не е така. Охранителите наистина изчезват и никой не казва къде, но вместо това излизат някакви мътни истории.

Това се случи и с Даниел Анриг, началник на папската гвардия и бивш началник на швейцарската полиция. Той просто изчезна.

Всички италиански вестници писаха за това. А след това започнаха да рисуват Анриг като някакъв антигерой и корумпиран служител, който, възползвайки се от служебното си положение, харчи пари за ремонт на предоставения му апартамент.

Изплуваха и други истории от миналото му, в които се твърди, че е проявявал насилие към затворници. Местната преса направи престъпник от главния адвокат на папата.

Даниел Анриг преля чашата. Той каза това, което не трябваше да казва, а след това има легенда, която просто няма потвърждение.

Има слухове, че самият папа и няколко от най-близките му помощници понякога се спускат в подземията на базиликата Свети Петър. Там има една много стара врата, която се отваря само веднъж в годината, на някой от празниците.

Зад него обаче няма нищо – само каменна зидария. Но това е за вярващите. След тържеството зидарията се разглобява отново, разкривайки тъмен проход, водещ до много стар асансьор.

Слизането на духовниците отнема осем минути. Анриг твърди, че е охранявал прохода на асансьора повече от веднъж. Той чува как механизмът работи и забелязал, че понякога свещениците излизат със свитъци или предмети, направени от злато, понякога по-малко хора напускат стаята, отколкото влизат в нея.

И всеки път папата бил много нервен.

Анриг не можел да види какво се крие в дълбините, но започнал да се досеща, че това е нещо невъобразимо – истинският владетел на Ватикана. Определено нечовешко същество X, което или не иска, или просто не може да се издигне до върха, предпочитайки да управлява от дълбините.

Базиликата Свети Петър е ужасно древна. Стои върху руините на римско гробище, което от своя страна е построено върху древни катакомби. А тези подземия вече са на повече от три хиляди години.

Те са видели възхода и падението на великата Римска империя, преживели са всички световни войни и други бедствия.

Казват, че Анриг разказал всичко и изчезнал, неспособен да се примири с идеята, че хората, които трябва да служат на Бога и доброто, служат на ужасна непозната сила…

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *