„Най-ценното нещо в една къща е празнотата“

 

Кацудзо Ниши за жилищата, които увеличават силата и здравето

Японският философ Кацудзо Ниши стана известен с идеите си за самоусъвършенстване и здравословен начин на живот.

Той е написал няколко книги, включително In Search of the Miraculous, в които разглежда проблемите на здравето, дълголетието и духовното развитие.

Ниши вярва, че физическото и психическото благополучие са взаимосвързани и насърчава прости, естествени методи за постигане на хармония в живота…

В трудовете си ученият обръща внимание на един важен фактор, който влияе върху нашата жизненост и здраве – изборът на дом и неговото подреждане. Той препоръчва на своите последователи да се ръководят от правилата, които се спазват в Япония от стотици години.

„Избягвайте тези къщи и апартаменти, където хората често се разболяват“

Ако човек живее на добро място, по-лесно ще постигне дълголетие и просперитет, смята ученият. Във всеки град, във всяко село има такива места. Как да ги идентифицираме?
Според Ниши на благоприятни за живеене места хората боледуват по-малко и живеят по-дълго, тук стават по-малко инциденти.

„Известен е случай, когато някои от жителите на едно село често боледуват и животът им бил кратък, докато останалите жители на селото били здрави и живеели по-дълго. По-късно се оказало, че под къщите на тези жители, които по-често имат здравословни проблеми, тече подземна река и това се отразява негативно на обитателите на къщите“, дава пример Ниши.

Ниши препоръчва да изберете място за живеене въз основа на дърветата, които растат в района. Ако дърветата растат прави и имат здрава зеленина, това означава, че мястото е благоприятно за хората. Ако дърветата са наклонени, имат крива форма или изобщо не растат в тази област, тогава мястото за живеене е неблагоприятно.

„Избягвайте тези къщи и апартаменти, където хората често се разболяват. Освен това е по-добре да изберете къща, която е построена на хълм, а не в низина. Вашият дом трябва да бъде огряван от Слънце поне шест часа на ден. Слънчевата светлина е толкова важна за здравето, че японските съдилища почти винаги застават на страната на жителите, които настояват за забрана на строителството на къща, която блокира Слънцето за другите жители“, казва Ниши.

Според Ниши къщата трябва да бъде построена от естествени материали. Ако човек се премести в жилище с бетонни стени, тогава е по-добре да украси стените му с дърво или да обзаведе стаите с мебели от естествени материали. Ако е възможно, трябва също да заобли всички ъгли в къщата и да направи сводести врати – това ще запази жизнеността на жителите на къщата.

За да поддържате здравето си, трябва да обърнете специално внимание на височината на мебелите. Например, ако постоянно трябва да режете храна и да готвите на маса, чиято височина е 86 сантиметра, тогава с течение на времето ще се появят болки в гърба и подвижността на шийните прешлени ще намалее. Следователно оптималната височина на масата за готвене според Ниши трябва да бъде 96 сантиметра.

„Избирайте пет ненужни вещи всяка седмица.“

Обзавеждането в една къща може да разкаже много за нейния собственик. И така, бъркотията в къщата, в кухнята и в килерите показва, че тялото на хората, които живеят в нея, е отслабнало. Това е сигнал, че трябва да обърнете внимание на здравето си: почивайте, правете упражнения, които укрепват тялото.

„След като дадете на тялото си почивка, трябва да направите план за осъществима работа, за да възстановите реда в къщата. Тази дейност не трябва да ви изморява. Например, обещайте си, че тази вечер ще подредите само един кухненски рафт. Утре и втория. Така постепенно ще подредите дома си. Защо редът в къщата е толкова важен? Баба ми казваше, че ако има ред в гардероба ви, ще има ред и във вашите дела“, обяснява Кацудзо Ниши.

Първоначално Ниши възприел тези думи на баба си като приказка. Но по-късно се убедил, че има смисъл. Ученият забелязал, че когато се умори, той престава да поддържа реда в къщата.

Когато има хаос, се появяват и проблеми в бизнеса. Оказва се, че обстановката в къщата също е повлияла на работното настроение на учения. Когато Ниши дава почивка на тялото си и поставя дома си в ред, той забелязал, че му станало по-лесно да поддържа ред в делата си.

За да поддържате реда в дома си, е важно да се отървете от ненужните неща навреме. За да направите това, Ниши препоръчва всяка седмица да избирате пет (или произволен брой) вещи, които не сте използвали от няколко години. Тези неща могат да бъдат намерени за нова употреба или да бъдат дадени на някого. Нещата, които не са необходими на никого, трябва да се изхвърлят.

За да създадете хармонична енергия в една къща, за да живеете в нея с удоволствие, тя трябва да бъде украсена. Ниши препоръчва това да се прави с картини на природата или замъци, вази и други декоративни предмети. Такива декорации в къщата помагат на хората, живеещи в нея, да се чувстват комфортно и защитени.

Създайте хармонично пространство в дома си и това ще ви помогне да поддържате здравето си и дълъг, щастлив живот!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *