Гигантски астероид заплашва Земята с мощна експлозия

322bigОткритият от руски астроном астероид 2014 UR116 е 20 пъти по-голям от Челябинския метеорит. Небесното тяло бързо се приближава към Земята и в случай на сблъсък с нашата планета може да предизвика мощна експлозия.

Заплахата е  открита от единствената в Русия мрежа от роботизирани телескопи „Мастер“. Според  пресслужбата на Московския държавен университет Ломоносов, новият космически обект е наречен  2014 UR116. Ширината на астероида е повече от 370 м, той е  20 пъти по-голям от Челябинския метеорит, който се взриви на  Земята през февруари 2013 година.

Силата на експлозията в случай на сблъсък със Земята на  новия  космически обект ще е хиляда пъти по-голяма от тази на Челябинския метеорит. Но колко висока е вероятността от сблъсък на астероида със Земята, все още не е известно.

Това е третият и засега най-голям космически обект, открит с помощта на мрежата „Мастер“. Двата други астероида, 22013 SW24 и 2013 UG1, имат размери 250 и 125 м, съответно, съобщава РИА „Новости“.

По-рано  испански учени изясниха, че метеоритът, който падна в района на Челябинск, е бил част от гигантски астероид с тегло няколко десетки хиляди тона и ширина около 200 метра.

Метеоритът експлодира над Челябинск 15 февруари. Ударната вълна счупи прозорците на 7 хиляди сгради, а повече от 1 500 души бяха ранени.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *