Как да чуем своята интуиция – I част

intuicion

Ние постоянно  повтаряме тази дума, често  без дори да  предполагаме, какво означава

Интуицията е едно фино усещане, което сме свикнали да изразяваме с думите „струва ми се“, „може би“, „изглежда“. Тя дорисува очевидните решения с нови нюанси, дава допълнителен смисъл на събитията. Страшно е да и се  доверите и е страшно,  в същото време, да игнорирате гласа и. В следващите редове ще прочетете за упражнения, които помагат по-добре се научи да разпознавате звученето на вашето  „Аз“, мнението на което ние понякога наричаме шесто чувство, интуиция, глас Свише.

1. Упражнение „Приказка“

Един от начините да се работи с интуицията – това е творчество, построено на спонтанност, когато не сте проектирали предварително творението си, а му позволявате да се  роди тук и сега, пред очите ви. За да бъде в контакт с безкрайно мъдрата, безсъзнателна и проницателна интуиция, важно да се реализира вътре във вас възможността сами да се изразявате, да присъствате в момента, да творите.

Ще ви трябват: усамотено място, свободно време.

Инструкция. Вариантите на това упражнение са няколко. Това може да например в самота с любимата си музика – започнете да танцувате бавно със затворени очи, а след това все повече и повече се включвайте  в движенията. Или с рисунка – по-добре да рисувате с пръсти или да използвате само една четка, изборът на инструменти отвлича и ви лишава от концентрация.

Това може да е моделиране с глина – със затворени очи и с пълно потапяне в процеса. Това може да е пеене, когато гласът ви  сам създава мелодията. И накрая, това може да бъде една история, сюжета и развитието на които вие не знаете, защото тя се ражда тук и сега.

Всеки творчески процес, който се развива спонтанно, по  определен начин настройва вашето възприятие – докато вие творите, или когато вече сте го завършили, у вас  в съзнанието могат да се появят образи или мисли, свързани със задачата, която се опитвате да решите, или със ситуация, в която трябва да избирате.

2. Упражнение „Шепотът на тялото“

Един от начините да чуете вътрешния си глас е да се опрете на интуицията си – това е опора на телесните усещания. Когато се запознават с нов човек, за който все още не знаете нищо, у вас ведна възниква някаква  конкретна реакция на тялото към това събитие. На вас ви е комфортно или не е, може да поискате да се  приближите една крачка по-близо, или, обратното, да се отдръпнете.

У вас могат да се появяват напрежения в  различни части на тялото (нежеланието да се приближите към това лице), затруднения в поддържането на контакт с очи (нежелание да го погледнете), сложност с това да го чуете или да му кажете нещо (нежелание да влизате в контакт с него) ,

Тези телесни сигнали ясно ни показват интуитивното отношение към човека, но след това те  бързо се забравят, изтриват се от съзнателното отношение към него като полезно, необходимо, интересно, изгодно да се прави бизнес и така нататък. Ние привикваме да се  доверяваме на  главата повече,  отколкото на  тялото, въпреки че то никога не ни заблуждава.

Ще ви трябват: 10-15 минути тишина, удобни дрехи, възможност да седнете на пода.

Инструкция. Седнете удобно и се настройте- следете дишането, наблюдавайки колко е прохладен въздуха на входа и как става топъл на изхода.

Опитайте се да вдишвате и издишвате бавно – на четири. Когато бъдете готови, започнете вътрешен разказ за това, което сега ви вълнува и безпокои, като наблюдавате  тялото си.

Когато се появява  напрежение и дискомфорт? Кои части на тялото  започват да привличат вашето внимание? В кой момент ставате спокоен и отпуснат? Всички тези сигнали са много важни, те ясно ви показват вашето интуитивно отношение към картина на това, което се случва. Доверете се на тялото си, то не може да мами.

Следва.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *