Как да отговорим на „неудобни“ въпроси?

original

original

Психологически и речеви технологии:
„И колко печелиш?“, „А не искате ли да имате второ дете?“, „Кога ще се ожениш/ омъжиш?“, „Вие се развеждате, нали?“

Вероятно всеки един от нас някога е попадал в неудобна ситуация, когато любопитен събеседник наистина иска да получи информация, която не искате да споделите, а после съжалява каква посока е взел разговора.

Представяме ви някои стратегии, които ще ви помогнат да отговорите на най-трудните въпроси и в същото време да се чувствате добре. Ако следвате нашите съвети, няма да ви се наложи да търсите изход в реална ситуация.

1. Програмисти и Шерлкок Холмс препоръчват

Отговаряйки на трудни въпроси, имате пълното право да не давате на събеседника си конкретна информация. Дръжте се като програмиста от анекдота, който на въпроса на заблудилите се Холмс и Уотсън, пътуващи с балон с горещ въздух, отговорил правилно, но от думите му нямало никаква полза.

– Сър, ще подскажете ли, къде се намираме?
– В коша на балона, сър!

Или дайте обща, но също така не твърде полезна информация.

– Каква заплата взимаш?
– Като всички, средната работна заплата за отрасъла (много по-малко от Бил Гейтс).

2 „Огледално“

„Връщайте“ на събеседника въпроса му. Можете да направите това с помощта на две прости техники.

1) Формулирайте „контравъпрос“ така, че човекът, с когото говорите, да му стане неудобно за проявения интерес. Използвайте универсална конструкция, която започва с думите: „Правилно ли разбирам, че …“, а краят ще зависи изцяло от това дали ще продължите да общувате, дали искате да „изградите“ свои лични граници, и така нататък: “ Ако разбирам правилно, вашият основен проблем днес – това е моя личен живот?“ или „Правилно ли да разбирам, че интересът към проблемите на другите хора за вас е в реда на нещата? „. Отлично ще е ако кажете всичко това много любезно, много спокойно, с леден глас и без жестове, с изключение, че в знак на изненада повдигнете една вежда.

2) „Подсилвайте“ интереса към дадената тема, обръщайки се към събеседника с друг въпрос от същата категория:

– Когато ви предстои да имате второ дете?
– А на вас трето?

3. „Моноспектакъл“

След като чуете някакъв неприятен въпрос, винаги можете да си представите, че сте голям драматичен актьор, проникновено гледащ събеседника в очите, поемате дълбоко дъх и притискате ръце към гърдите си (можете да „чупите“ пръстите си), да изобразите отчаяние и да кажете с трагичен глас: „Аз ви моля ! Никога, чувате ли, никога не питайте повече за това“. Вторият вариант – изобразявате човек, който дава пресконференция (няма да назоваваме конкретни имена, но препоръчваме да обърнете внимание на лицата от първите ешелони на властта) и да произнесете фразата: „Следващият въпрос, моля!“. Третата версия – за феновете на поредицата „Универ“. Просто кажете: „Това е класифицирана информация!“.

4. „Аз не съм скучен, не съм скучен, не съм скучен!“

Вместо да се обиждате, ядосвате или някак си да покажете, че въпросът ви е засегнал, започнете с монотонен глас да отговаряте. Най-важното – това са подробностите. Излагайте и най-малките детайли и започнете много отдалеч!

– Кога ще се омъжиш?
– Астролозите казват, че за сключването на един щастлив брак е необходимо асцендентите на влюбените да се сближат (не ни питайте какво е асцендент и дали те трябва да се сближават, – върши работа всяка неразбираема теория, която за вашия събеседник е отвлечена“. И в този момент, когато осъзная, че съм срещнала своята сродна душа и проверя, дали ние сме един за друг ( необходимо е да се уточни къде и кога той е роден), след това ще му кажа: „Да.“ И нито минута по-рано.

5. Шегувайте се, това дразни!

– О, Боже мой, колко си похарчила за тази рокля?
– Аз трябваше да гладувам седмици, но какво ли не се прави в името на модата!

Универсални отговори

„Възхищавам се на способността ви да задавате въпроси, които объркват!“ Или: „Вие сте една невероятна жена (прекрасен мъж), вие знаете ли какво ме изумява у вас? Това е способността ви да задавате некоректни (сложни, риторични) въпроси! “

„С удоволствие ще отговоря на въпроса ви, просто ми кажете първо, защо толкова много ви интересува това?“

„С каква цел се интересувате“?

„Наистина ли искате да говорим за това?“. Ако чуете утвърдителен „Да“, смело отвърнете: „А аз – не искам“ – и усмивка.

Ако вече не желаете да имате нищо общо с човека, който задава нетактични въпроси, можете да си позволите нещо повече. Например, да отбележите като отговор: „Това е моят проклет бизнес.“

http://bg.checkonline4you.com/kak-da-otgovorim-na-neudobni-vaprosi/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *