Мързелувайте и живейте дълго

lenivЛекарите от Германия Петър и Михаела Акст настоятелно  препоръчват – мързелувайте  и живейте дълго. Именно така се нарича и тяхната книга. Според тях мързелът – това е автогенна (т.е. възникваща вътре ) програма за възстановяване. Отдихът превключва организма на спокоен режим на нервната система, когато пулсът и дишането се нормализират, вдишванията стават по-дълбоки, налягането се връща към нормалното. Дори и в древния Изток са казвали, че най-добрата почивка е  приятното безделие.

Освен това,  германските лекари  определят мързела като  главен лек за стреса. Ето какво пишат Акст: „Само тези, които  след периоди на стрес се грижат за възстановяването си и намират във всекидневния живот достатъчно време за почивка и спокойствие, може да си осигурят  дългосрочна устойчивост към заболявания, да съхраняват своите  енергийни запаси и да получат добър шанс за дълъг и пълноценен живот.“

А това са нещата, които  не са позволени по време на безделие:

1. Не си позволявайте твърде дълъг сън – той увеличава производството на хормона на стреса  – кортизол.

2. Не преяждайте – преяждането лишава безделието от  смисъл, тъй като енергията отива за преработка на яденето.

3. Не мисля за това, което трябва да направите. Силата на такава мисъл задейства симпатиковата нервна система (тялото започва да работи в режим на стрес).

4.  Не гледайте филми и телевизионни предавания, които ще предизвикат мисли за работа.

5.  Не засядайте на дивана по цял ден. Разходките с бавни крачки са  отлична мързелива медитация.

bg.checkonline4you.com

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *