Google започва овладяването на Космоса

riwbx-kgu0AGoogle е подписала 60-годишен договор за аренда на част от  историческата авиобаза на  NASA в Калифорния, която планира да използва за своите проекти в областта на авиацията, космическите изследвания и роботиката, се посочва в съобщение на НАСА.

Подразделението на Google Planetary Ventures е подписало договор на стойност 1.16 милиарда щатски долара, според който ще възстанови и ще използва базата Moffett Federal Airfield. Зоната включва три хангара за самолети, сред тях – историческия Hangar One, както и центъра за контрол на полетите, две писти и частно голф игрище.

Освен получаването на $ 1.16 милиарда за наем, НАСА също така ще  спестява и около 6.3 милиона щатски долара годишно от  оперативни разходи. Базата се намира на около пет километра от централата на Google в Mountain View.

Planetary Ventures  ще използват  базата на НАСА за изследвания, разработки, производство и тестване на технологии, които са свързани с изследването на космоса, авиацията, роботиката и така нататък. Google планира да инвестира още $ 200 милиона за възстановяване на базата и създаването на публично достъпен учебен център.

Както стана известно по-рано, Google възнамерява да похарчи повече от един милиард долара за развитието на атмосферните сателити и други безпилотни летателни апарати, които ще свързват към интернет отдалечени  региони в света. Google придоби производителя на безпилотни летателни апарати (UAV) Titan Aerospace  и няколко други технологични   компании, които разработват сателити и роботехнологии.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *