Многообещаваща технология за стопиране на стареенето се тества върху хора

generations-650x446Американски и австралийски учени твърдят, че са намерили начин да блокират процеса на стареене. Те вече са тествали своята технологията при мишки и са започнали да провеждат клинични изпитания върху хора.

Изследователи от Харвард и Университета на Нов Южен Уелс твърдят, че са били в състояние да изключат гените, отговорни за стареенето, и да включат гените на младостта,  с помощта на природни протеини и молекули.

Ние идентифицирахме гени, които контролират процеса на стареене в организма. Ако правилно се активират, те могат да имат много силен ефект, дори да стопират процеса на стареене, засега поне при мишки, – каза ръководителят на изследването, професорът по генетика в Харвард и Университета на Нов Южен Уелс Дейвид Синклер.

Според учените, те въвели в гените молекула, наречена NMN, която  само за една седмица напълно блокира процеса на стареене в мускулите. Учените се надяват да разработят лекарство, което може да върне младостта на човешките клетки.

Старост и младост

В нашите тестове  ние вече  преминахме от мишки към  хора. Някои клинични проучвания се провеждат по цял свят, и се надяваме, че в следващите няколко години ще разберем колко ефективно е това  при хората – каза Синклер, отбелязвайки, че клиничните изпитания са отскоро, но  ??обещават да бъдат ефективни.

Първите тестове показват, че молекулите, които удължават живота на мишките, не причиняват никаква вреда на човешкото здраве. На тези молекули се приписват  противовъзпалителни свойства, способни да предотвратяват възпалителните процеси в организма, като зачервяване на кожата или даже заболявания на стомашно-чревния тракт. Учените смятат, че NMN е  начин да се удължи живота.

Списание Time вече определи професор Синклер като  един от най-влиятелните хора в света. По-рано този човек доказа  ползата на ресвератрола, който се съдържа в червеното вино, и обясни механизма на неговото въздействие върху човешкия организъм.

Професор Синклер се надява, че един ден новото му  откритие ще направи революция в медицината,  както някога антибиотиците:

Някои наричат това игра на Бог, но ако преди 100 години, някой би говорил за антибиотици , те най-вероятно щяха да му кажат същото.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *