Марсоходът Curiosity направи ново откритие

PIA19036_ipСондирането, направено от марсохода Curiosity в близост до планината Шарп потвърди наличието на минерал, който е забелязан от орбита.

По време на неотдавнашното си сондиране на марсианската скала, наречена „Confidence Hills“, Curiosity откри голямо количество хематит. Тук той е в много по-големи количества,  отколкото във всяка друг някога проучвана  скала на повърхността на Червената планета. Интересно е, че още  преди кацането на ровъра на  Марс на 6 август, 2012 г., орбиталният апарат MRO съобщи за наличието на този минерал от орбита. Това става през 2010 г., т.е. две години преди кацането на Curiosity на Марс.

Хематитът е широко разпространен железен минерал –  Fe2O3, една от най-важните железни руди. В природата се срещат  няколко морфологични разновидности на хематита. Цветът на хематита варира от черно до тъмно стоманено в кристали и вишнево червено. Хематитът на  Марс е червеникав.

Освен магнетит в скалата, която марсоходът сондира, също така са открити магнетит и оливин. А състоянието , в което  са запазени, показва  средно ниво на окисляване на почвата в този район.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *