Преходът на вегетарианска диета може да спре диабета

97_29_972972_1416856417Както пише  The Daily Mail, според експерти, отказът от месо може да намали нивото на кръвната захар. По този начин тази диета се явява  алтернативно лечение на диабет тип 2. Предишни изследвания са показали също, че отхвърлянето на животинските мазнини подобрява чувствителността към инсулина. В рамките на последното наблюдение е установено: растителната храна намалява показателите на  гликиран хемоглобин, показател за  концентрацията на захар. При хората с диабет, колкото по-висок бил този показател, толкова по-голям бил  рискът от неприятни отклонения като проблеми с нервите, зрението и сърцето.

На свой ред, вегетарианската или веганска  диета, намалявали гликирания хемоглобин средно с 0,4 единици. Максималното намаление – 0.7 единици. Този ефект е сравним с приема на антидиабетни лекарства. В допълнение към контрола на захарта,  вегетарианската диета може да помогне да се  контролират теглото, кръвното налягане и холестерола едновременно. Нито едно  лекарство не е в състояние да постигне  такъв резултат.

В последното изследване са участвали 255 души с диабет тип 2 от САЩ, Бразилия и Чехия. Хората, които  били поставени на вегетарианска диета с  ниско съдържание на мазнини, или на диета, състояща се от яйца и млечни продукти, но без месо, можели да се похвалят с  намаляване на гликирания хемоглобин. Това отчасти се дължи на факта, че фибрите, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, инхибират всмукването на захар в кръвта. Между другото, експертите съветват да се замени истинското  месо със соево.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *