Ракът на мозъка се оказва реалност за собствениците на телефони

97_29_972936_1416420498За опасностите на мобилните телефони започна да се говори отново. Според последните проучвания на шведски учени, продължителната употреба на мобилни или безжични телефони увеличава риска от глиома – рак на мозъка, пише „Remed“. За основа са взети две научни статии, опиращи се  хистопатологичен метод.

В първата работа диагнозата при пациенти на възраст  20-80 години е поставяна в периода 1997-2003 г., а у втората – при пациенти, 18-75 години,  през 2007-2009. Също така е отчетена и контролната група, която се състои от 3530 души на същата възраст. Активността при използване на телефона  се определя чрез използването на въпросници. Общо са отчетени 1498 случаи със  злокачествени тумори на мозъка. А средната възраст на пациентите е 52 години.

У 92% е идентифициран глиом, и в половината от случаите е бил най-злокачествения глиом – астроцитом клас IV (мултиформен глиобластом). Изводът е ясен: повишен риск от глиома има при използване на  телефона в продължение на най-малко 1 година. В по-голяма степен рискът се увеличава при хора, които използват телефоните в продължение на 25 и повече години. Особени  опасения предизвикват мобилните телефони.

Рискът е по-висок за хората, които използват тези телефони всеки ден и то дълго. При едностранното използване на телефона по-често се  развиват тумори в темпоралния лоб на ипсилатералната страна. Вината в случая е на електромагнитното поле. Учените съветват по-често да се използват SMS, високоговорител  или хендсфри устройството.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *