10-тте страни заплашени от разрушаване от астероиди

aster346373689Учените от Университета в Саутхямптън са съставили списък на страните, които най-силно ще бъдат засегнати, ако Земята се сблъска с гигантски метеорит.

Този списък е съставен въз основа на данни от инфрачервения космически телескоп WISE, който е анализирал траекториите на 47 000 гигантски астероиди, които могат да се сблъскат със Земята. Tелескопът е разпознавал само астероиди с диаметър 100 метра, защото само тези обекти, преминавайки през атмосферата, може да представляват заплаха.

За някои страни разрушенията могат да бъдат толкова големи, че след това те няма да могат да се възстановят. В случай на удар на астероид може да изчезнат от картата Обединеното кралство, Китай, Индонезия, Индия, Япония, САЩ, Филипините, Италия, Бразилия и Нигерия.

Учените са анализирали не само степента на разрушение, но и са изчислили и процесите, които ще възникнат след удара. Те включват вулканични изригвания, пресъхване на повърхностни и подземни водоизточници или потъване на сушата под вода.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *