В Англия откриха гигант от бронзовата епоха

pic_ef7dfb236e250fa7e3d0e039c0c9c715 25 години след откриването на един необичаен скелет, археолозите решиха да разкажат за обстоятелствата на живота и смъртта на  собственика на огромен скелет от село  Ректън (графство Западен Съсекс). Той е бил  племенен вожд с гигантски ръст, и е носил  древна бронзова кама на територията на  Обединеното кралство.

Анализът на костите на скелета показва рекорден  ръст за  бронзовата епоха (182см) и възраст (45 години). Освен това древният британец не е умрял от старост, а от рана на ръката, нанесена от  оръжие. Повечето  учени са изумени обаче от заточения  бронзов кинжал – първият образец на такива оръжия, открити на територията на Обединеното кралство.information_items_15289

Между 2300 и 2150 година преди Христа, когато е  живял ректънският човек, технологията за топене на бронз току що е дошла от  континентална Европа. Британските ковачи са научили да добавят  калай към медта, който добивали в югозападната част на острова.

Археолозите смятат, че човекът от Ректън е бил вожд  на племето (или най-малко един от лидерите) и е утвърждавал своя висок социален статус с оръжие в ръка, както и благодарение на своята необикновена физическа сила.

Но  участието му в битки и други изпитания не са  останали без последствия: в момента на смъртта си  британецът от бронзовата епоха е страдал от травми на гръбначния стълб, артрит и хроничен синузит.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *