Кери притиска България да сложи край на зависимостта си от руска енергия

kery„Днес, държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в България, на източната граница на НАТО, за да проведе срещи с официални лица по въпросите на сигурността и начини за отстраняване на  зависимостта от руските енергийни доставки,“ – пише  Bloomberg.

„Енергийни проблеми в България  се влошиха от декември, когато руският президент Владимир Путин заяви, че отказва да построи газопровода „Южен поток“,

по който щеше да се доставя  газ през Черно море до България и към други европейски държави“ – се казва в статията.

Според чиновник от Държавния департамент, който е пожелал да остане анонимен, САЩ активно си сътрудничи с България в търсене на алтернативи, сред които са разклоняване на газопровод, който върви от България до терминали за втечнен природен газ в Гърция, както и възможностите за ядрената енергетика.

„Кери ще обсъди споразумението, подписано от американската компания за изграждането на ядрени реактори Westinghouse Electric Co.,  собственост на Toshiba, и за строителството на  нов реактор в АЕЦ „Козлодуй „, – съобщава агенцията.

„В момента България е изцяло зависима от Русия за ядрено гориво,“ – отбелязва авторът.

Източник: Bloomberg

Related Posts

3 thoughts on “Кери притиска България да сложи край на зависимостта си от руска енергия

  1. Кери да си гледа работата!Ако правителството ни е МАРИОНЕТКИ ние не сме и не мисля,че ще му вървим по гайдата!!! С това правителство и президент националната катастрофа е неизбежна!Те нямат никаква представа“от управление на държава и интересите и!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *