Призраци в огледалото се появяват заради феномена на Трокслер

mirrorВъв филмите на ужасите е  доста популярна  тази сцена: човек гледа в огледалото и вижда вместо отражението си призрак или неизвестно чудовище.

Ако няколко минути се взирате в огледалото, вашият   собствен мозък може да ви “покаже” нещо подобно.

Тази оптична илюзия се дължи на феномена на Трокслер – когато се вгледате внимателно в нещо, мозъкът започва да “отсейва” неподвижните по отношение на ретината части на изображението, което може да доведе  до значително изкривяване на образа.

Изследователи направили експеримент, който се заключавал в това, доброволците известно време да се вглеждат в собственото си отражение, след което  понякога забелязвали, че тяхното изображение се  “деформира”, а някои започнали да виждат родителите си, животни и въображаеми същества.

Ако ви се случи нещо подобно, не се притеснявайте:  не сте подлудели, а с вас си прави “шеги” визуалното възприятие.
Източник:   Allday.in

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.