САЩ искат да увеличат помощта за Украйна, включително и оръжия

Аштън Картър, чиято кандидатура президентът на САЩ Барак Обама предложи за шеф на  Пентагона е склонен да подкрепи увеличаването на американската помощ за  Украйна, включително и със смъртоносни оръжия.

Това  Картър заяви по време на изслушване в Сената, когато отговори на въпрос на републиканския  сенатор Джон Маккейн, председател на комисията по въоръжените сили, предаде Асошиейтед прес.

„Ние трябва да подкрепяме украинците и да им помогнем да се защитят“ – цитира Аштън AFP.

Той не уточни за  какво точно оръжие става дума.

Възможността за доставка на американско оръжие, вероятно ще обсъди в Киев държавният секретар на САЩ Джон Кери на  среща с президента на Украйна Петро Порошенко в четвъртък.

Следващата седмица в Брюксел и Мюнхен, вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще говори по въпросите за предоставяне на финансова помощ на Украйна и за засилване на нейната сигурност, предаде Ройтерс.

Би Би Си

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.