Всички данни на Земята могат да се съхраняват милиони години в една чаена лъжичка с ДНК

97388559Въпреки  че човечеството, както изглежда,  все пак ще  намери някакъв начин да се изтрие от лицето на Земята, има шанс нашето духовно наследство да оцелее. Сървъри,  хард дискове, флаш памети и дискове в крайна сметка ще се разрушат, но група   изследователи от Швейцарския федерален технологичен институт са намерили начин да кодират данни в ДНК – което  ще им позволи да оцелеят хилядолетия.

Един грам ДНК може да съдържа до 455 екзабайта данни, според списание на «New Scientist». За информация: екзабайт се равнява един милиард гигабайта, а хиляда екзабайта – зетабайт. Според оценките на EMC, през 2011 г.  обемът данни на  нашата планета е около 1.8 зетабайта –  това означава, че ще ни трябват само около 4 грама ДНК (една чаена лъжичка), за да се спаси цялото наследство на човечеството – от  Платон до последния албум на  Beyonce.

ДНК се състои от четири вида молекули, които образуват двойки. За да кодират информация в ДНК, учените  програмирали тези двойки в нули и единици – прост двоичен код, който е в основата на всички цифрови данни в нашия свят. Това не е нов подход – учени от Харвардския университет са успели да кодират книга в ДНК през 2012 г., но до този момент обратното извличане на данните от молекулите е проблематично.

Предишни изследвания са показали наличието на разриви в извлечените данни, тъй като ДНК реагира на  околната среда и се разгражда при стайна температура. Robert Grass, ръководител на швейцарския проект, е намерил нов начин да съхранява данните : обработвайки данните като при изкопаемо. Неговият екип заключил проба от ДНК в кварцова обвивка и я съхранявал при температура от 60 градуса по Целзий в продължение на няколко седмици за да тества здравината и.

След възстановяване на пробата учените били  в състояние успешно да разчетат записаните данни, и, според Грас, ако ДНК се съхранява при температури под нулата, информацията в  нея  може да се прочете  дори и след милиони години.

В момента обаче този процес не е много евтин. Създаването на пробата, в която са били кодирани 83 килобайта данни, е струвало  около 1 500 щатски долара, е съобщил  Grass за «New Scientist».

Но с развитието на новите технологии цената на ДНК кодирането със сигурност ще падне – и можем да очакваме, че духовното наследство на човечеството няма да бъдат загубено, каквото и да се случи.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *