По улиците на Дубай ще патрулират робокопи

K5-2.0-Green.jpg

Идеите на писатели и холивудски филми в стил фантъзи се превръщат в реалност с главоломна скорост. И това не е изненадващо – в края на краищата ние вече сме в ерата на роботизираните  безпилотни летателни апарати и автомобили. Тогава защо да не се появят и робокопи, контролиращи движението и патрулиращи по улиците?

Компанията Knightscope представи проект за автономен полицай, способен да изпълняват различни функции, от съпровождане на туристи до поддържане на реда по улиците и трафичен контрол, пред истинските полицаи в Обединените арабски емирства.

Разбира се такъв робокоп няма да има бойно оръжие, но според полковника в дубайската полиция Насър Халид Ал Разуки, той е в  състояние успешно да общува с човек – например да отговаря на въпроси и да предоставя информация.

Наред с другите неща, автономните полицаи ще могат да следя движението по пътищата и да запомнят до 300 номера на коли-нарушители в минута, което е важно за града, който разполага с най-големия в света парк с луксозни автомобили Lamborghini, Aston Martin, Ferrari.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *