Наноботове за първи път бяха вкарани в жив организъм

zkhzh10Учените за първи път успешно вкараха микроскопични машини в мишки. Заредени с наночастици устройства доставиха товара си до стомаха на животните.

Преди това такива микромотори бяха тествани само на образци от клетки. Но Wei Gao и колегите му от университета на Калифорния в Дейвис, „нахраниха“ с такива устройства (поцинковани тръбчки от полимери с дължина 20 микрона) мишки.

Цинкът реагира със стомашния сок: появяват се мехурчета от водород, които насочват устройствата към стените на стомаха, където те се закрепват и започват да се разтварят. В резултат донесените от тях лекарства попадат в тъканите. Тази технология е ефективен метод за лечение на пептична язва и други заболявания на стомаха.

Самата идея за хирургия на молекулярно ниво е прогнозирана през 1959 г. от известния физик Ричард Файнман.

В доклад, представен по време на семинара на американското физическо дружество, той казва: „Това е, разбира се, една безумна идея, но би било интересно да се погълне хирург. Такъв механичен хирург влиза в кръвоносния съд, а оттам в сърцето, и започва да оглежда. Той бързо разбира, къде е настъпило увреждането, вади малък нож и прави разрез. „

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *