Брюксел за икономиката ни: Корупция, недостатъчно инвестиции, бавене на реформи, висока задлъжнялост

941416t1pallКорупция, недостатъчно инвестиции, бавене на реформи, висока задлъжнялост на частния сектор, слабости в системата на обществените поръчки, дефлация – това са само част от проблемите, пред които е изправена българската икономика според годишния анализ на икономическите и социалните предизвикателства в държавите членки на ЕС, изготвен от Европейската комисия.

„Запазват се предизвикателства по отношение на бизнес средата в България. Нестабилната нормативна уредба и ниското доверие в съдебната система възпрепятстват частните инвестиции. Корупцията продължава да буди значително безпокойство в България, а отговорът на националните власти продължава да бъде възпрепятстван от слаби институции, които не си взаимодействат. Бавното изпълнение на реформите в областта на обществената администрация и електронното управление не позволява значителни подобрения в бизнес средата. Оставащите слабости на системата за обществените поръчки ограничават използването на европейските структурни и инвестиционни фондове. Недостатъчният достъп до финансиране и липсата на подходящи рамкови условия за инвестиции в научни изследвания и развойна дейност възпрепятстват иновациите и конкурентоспособността. Забавянето на важни структурни реформи в ключови сектори като енергетиката би могло допълнително да възпрепятства конкурентоспособността”, пише в доклада.

Според Европейската комисия се запазват заплахите, произтичащи от големите задължения на предприятията, както и пречките пред намаляването на задлъжнялостта, една от които е продължаващата дефлация.

Основните проблеми са в нормативната уредба и държавното управление.

„Поради ограничения досега напредък в реформите, нормативната уредба на несъстоятелността предоставя ограничени възможности за намаляване на все още високото равнище на задлъжнялост на предприятията, без което отпускането на нови заеми и корпоративните инвестиции се очаква да останат ограничени”, се посочва в  доклада.

Отчитат се още структурният характер на дълготрайната безработица, намаляващата и остаряваща работна сила, слабото участие на пазара на труда и несъответствието между търсените и предлаганите умения.

Докато след фалита на Корпоративна търговска банка е налице подобряване на функционирането на банковия сектор, то при небанковия слабостите още не са отстранени.

Отчита се, че пенсионната система у нас се развива устойчиво, но почти половината от възрастните хора остават застрашени от бедност или социално изключване.

Системата на здравеопазването е изправена пред значителни предизвикателства, включително ограничена достъпност, ниска степен на финансиране и незадоволителни здравни резултати. Наред с това България е изправена пред предизвикателството да задържи лекарите и медицинските сестри.

Образователната система има ограничени възможности за включване на уязвимите групи и за предоставяне на необходимите умения на учениците.

Високият дял на хората, заплашени от бедност или изключване от обществото, остава едно от основните икономически и социални предизвикателства. Сред групите с висока степен на застрашеност са децата, ромите и хората от селските райони.

Българската икономика постепенно излиза от кризата, но все още не се наблюдава широкообхватно възстановяване, подчертават от Европейската комисия и прогнозират забавяне на растежа на брутния вътрешен продукт на България до 1,5% през 2016 г. спрямо близо 3% през 2015 г.

 

http://www.vesti.bg/bulgaria/tezhyk-doklad-ot-briuksel-za-bylgarskata-ikonomika-6050652

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *