Валери Симеонов: Предпочитам общ флот, отколкото да прекъснем споразумението с Турция

„Бих предпочел да влезем в един общ флот в Черно море срещу евентуална руска агресия отколкото да прекъснем споразумението за реадмисия с Турция. Това каза председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов пред журналисти в НС по повод твърденията за решение на Турция да се откаже от Споразумението за реадмисия на бежанци.

Той посочи, че не е запознат с решението и не познава договора. „Предлагам ви да изчакаме да видим каква ще е позицията на правителството, каква е допълнителната информация. Все още това е някаква непотвърдена първична информация“, посочи той и попита кого се цитира като се казва, че е прекратен договор.

„Мисля, че отношенията между две държави не се градят върху слухове“, заяви Симеонов. На въпрос дали причината за решението на Турция е отказът на България да се включи в общ фронт в Черно море срещу Русия Симеонов заяви, че може да се твърди, че причината е враждебното отношение на българските медии към турската държава. Попитан дали правилно България е отказала да се включи в такава флотилия в Черно море, Симеонов обясни, че не е запознат дали предложението е направено като обща флотилия в отговор на евентуална руска агресия, дали е направено като предложение на определено структуриране на бойна група или бойна единица към НАТО.

„По принцип не е добре да бъдем вкарвани във враждебни структури или отношения с когото и да било, включително и с Русия. Лично мен, ако питате, без да ангажирам колегите си, защото все още нямаме факти, аз бих предпочел да влезем в един общ флот по-добре, отколкото да прекъснем споразумението за реадмисия, тъй като то е жизнено важно за България като граница в непосредствена близост до Турция.

http://pik.bg

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *