Слънчев вятър от огромна коронарна дупка се носи към Земята със скорост 700 км в секунда

Жителите на полярните региони в следващите дни ще станат  свидетели на ярки северния сияния, причинени от изключително мощен поток на слънчевия вятър. В момента, слънчевият вятър се е устремил към Земята със скорост от впечатляващите 700 километра в секунда.

b5762077

Според специалистите, първият контакт с бързо движещия се  газ, отделян от Слънцето, ще настъпи днес или утре. Затова в тези дни се очакват  геомагнитни бури от клас G1. Сериозни последствия за електрическите системи  магнитни бури с подобна мощност обикновено не носят, въпреки че експертите не изключват възможността за неголеми проблеми с  незначителен ефект върху работата на спътниците в орбита около Земята.

Източникът на този поток на  слънчевия вятър е  „коронарна дупка“ – област в  слънчевата атмосфера със значително слабо  магнитно поле. Снимката, направена от  обсерваторията на НАСА Solar Dynamics на 5 декември,  дава възможност да се оцени мащаба на „дупката“ в слънчевата атмосфера. Той е впечатляващ!

Справка

Коронарна дупка – участък на Слънцето, където неговото  магнитното поле се отваря към  междупланетното пространство, и така  горещият материал от короната бързо излита в космоса. В резултат на това в тези области остава изключително малко гореща плазма, затова на фона на по-горещата светла среда, те изглеждат толкова тъмни.

Тъй като откритата част на слънчевата атмосфера е доста широка, то и изходящият поток от слънчевия вятър е достатъчно мощен. По този начин, обясняват експертите, ефектът от слънчевия вятър на Земята ще продължи няколко дни след първоначалния контакт.

Изследователи на НАСА посочват също, че размерът на слънчевата коронарна дупка  е  динамичен и  наскоро е  намалял. Както можете да видите на снимката,  сега коронарната дупка заема около една трета от видимия слънчев диск.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *