Tренировки за интелект

Мозъкът не е мускул, но може да се развива чрез упражнения. Това е доказано от експерти в Мичиганския държавен университет, разработили метод за развитие на аналитичните способности на човека. Досега той вече е тестван успешно  върху  двеста доброволци.

Обучението се нарича «н-назад“ (англ. — n-back). Неговата същност се  състои в демонстрации на човека на серии от различни визуални изображения и / или звуци.

Като начало той трябва да си припомни  изображението, което  му е демонстрирано преди това, което гледа в момента (т.е. едно-назад), а след това – още по-предишното (две-назад).

Ако човекът  се справял успешно със задачите, то този интервал постепенно се увеличавал.

Методиката  „N-назад“, според учените, е предназначена да тренира една от  най-важните мозъчни функции – оперативната памет. Принципът и  на действие е подобен на RAM- паметта на компютъра.
С други думи, това е способността да „се задържат в ума“ малки фрагменти информация, необходими за краткосрочни умствени дейности, като например за решаване на логически задачи и осъзнаване  на сложна информация. Извличането  на данни от оперативната памет е много по-бързо в сравнение с конвенционалната дългосрочна памет.

Мичиганските учени твърдят, че такава ежедневна тренировка в продължение на 20 минути в течение на 20 дни,  значително подобрява способността на хората, участвали в експеримента, да решават нови   проблеми, което е една от основните характеристики на интелигентността като цяло. След преустановяване на упражняването подобрението е било наблюдавано в продължение на още три месеца.
В  тестовете са взели участие повече от 200 души – предимно млади хора и деца.

За децата е била разработена и видео играта N-назад. След обучението с нея децата демонстрирали и допълнителен положителен ефект: станало доста по -трудно те да бъдат заблуждавани с подвеждаща, но неистинска   информация. Това означава, че обучението ги прави по-консервативни от психологическа гледна точка.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *