Обитаема планета имало наблизо до Земята

Новият свят е бил открит от прибора HARPS на Европейската южна обсерватория. Той измерва трептенията на радиалната скорост на звездите (фиг. L. Cal?ada ЕСО).

Каменистата и наподобяваща Земята планета се върти около оранжево  джудже на 36 светлинни години от нас в съзвездието Vela (Корабни платна).
Силата на тежестта на повърхността на тази планета е само 1,4 пъти по-голяма  от тази на Земята и най-важното – там с голяма вероятност има вода в течно състояние.

Учените вече попълниха  списъка на потенциално обитаемите светове, извън нашата Слънчева система.
Новооткритата  екзопланета HD85512b тежи колкото 3.6 земи и, както изглежда, е малко по-голяма от нашия свят.

Ако тази планета я пренесем  в нашата система, тя ще бъде разположена малко по-далече от Слънцето,  отколкото Венера, но по-близо, отколкото Земята, твърди National Geographic.

Може да се окаже, че на повърхността на HD85512b е твърде горещо. Въпреки това  астрофизици смятат, че умерената облачност, която покрива 50% от планетата (за сравнение на   Земята е средно около  60%), отразява в космоса достатъчно енергия,  за да може на повърхността и да има що-годе комфортна температура и  вода в течно състояние.

Облаците само  себе си също се приемат за вода, а атмосферата на планетата е подобна на земната, което означава, азот и кислород.
Но всичко това се основава единствено   на местоположението на новата планета  около звездата и  масата и, както и  закономерностите при образуването на планетите.

От друга страна  за HD85512b има още два фактора, които говорят в полза на потенциалната и обитаемост. Почти кръгова орбита (и следователно стабилен климат) и възраст.
Тази система е на 5.6 милиарда години, за разлика от нашата Слънчева система, която е на около 4.6 млрд., което е достатъчно, за да се развие  живот.

Отчета за откритието е  публикуван на arXiv.org и ще бъде  публикуван скоро и в  Astronomy and Astrophysics.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *